Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа ни съветва да ограничим вредните навици

Снимка: Личен архив

Идеята на доклада за състоянието на здравеопазването в ЕС през 2019 г., който ще бъде представен днес, е да даде насоки за възможните решения на предизвикателствата. Това заяви пред БНР Цветан Кюланов, изпълняващ длъжността ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

Докладът анализира тенденциите в различните европейски държави, посочи той в предаването „Преди всички“ и продължи:

„Целта е да съберем база данни, която е сравнима и която представя състоянието на здравеопазването във всяка държава. Получава се широк поглед към предизвикателствата на европейско ниво – увеличаването на разходите за здравеопазване, застаряващото население в цяла Европа, което от своя страна води до повишаване на хроничните болести. Това са общи тенденции в цяла Европа. Трябва да се борим заедно и да намираме общи решения за тях“.

От частта за България Кюланов подчерта продължителността на живот, която е една от най-ниските в ЕС. По думите му интересна тенденция е, че тя все пак се подобрява всяка година.

Кюланов отбеляза, че критиките в сферата на здравето не са насочени изцяло към властите. В доклада Европа ни казва да ограничим вредните навици като тютюнопушене и консумация на алкохол, добави още той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени