Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният прокурор е в Перник заради водната криза

| обновено на 09.01.20 в 14:20
Главният прокурор Иван Гешев даде брифинг по повод акцията в Перник
Снимка: БГНЕС

Обиски и разпити се извършват в Перник и София заради водната криза в Перник, а около 13,30 ч служители на МВР и прокуратурата изведоха министъра на околната среда и водите Нено Димов от сградата на ведомството. Няма информация да е бил задържан.

Ще има ли повдигнати обвинения, ще стане ясно до края на деня, каза по-рано в Перник главният прокурор Иван Гешев. 

От думите му стана ясно, че всички разследвания за причините за това да се стигне до воден режим в града са обединени в едно и то се наблюдава от Специализираната прокуратура.

Това е първата поява на Иван Гешев на акция след встъпването му като главен прокурор.

Търсят се длъжностни лица от Пернишката областна управа, местното ВиК дружество и Министерството на околната среда и водите, допуснали да се стигне до водната криза в града.

По план, обясни обвинител номер едно, до утре трябва да бъдат разпитани над 30 лица.

Гешев не потвърди за задържани лица заради разследването, но по информация на кореспондента ни в Перник Елена Тамакярска за 24 часа е арестуван шефът на ВиК-Перник Иван Витанов.

Спецобвинението работи по различни линии, сред тях и източването на язовир "Студена" и ремонта на язовирната стена, каза Иван Гешев:

"Ние се занимаваме с аспекта на този проблем, касаещ наказателната отговорност. Прокуратурата предприема действия, след като е възникнал някакъв проблем и няма превантивна роля. Така че ние се занимаваме с вероятната наказателна отговорност за това, което се е случило, възможно е и да не е пълната отговорност за това, но не се занимаваме с други типове отговорност,   като морална, политическа, административна и т.н. Защото, ако този, ако мога да направя коментар не в качеството си на главен прокурор, този проблем не е в резултат само като вследствие на някакви евентуално извършени престъпления, то е комплекс от фактори".

Иван Гешев каза още, че освен заради водната криза в Перник в Министерството на околната среда тече проверка и заради вноса на боклук, специално от Италия.

Дълго готвена акция

Темата коментира и премиерът Бойко Борисов, който заяви, че акцията на прокуратурата, ДАНС и МВР в Перник и Министерството на околната среда е подготвяна внимателно и от доста време. Той е бил запознат предварително с планираните действия, а на въпроса дали ще има министерски оставки отговори:

„Аз не мога да кажа. Нека да завършат, да имаме вече обвинителни актове. Повтарям - има теми, които са коалиционни. Нека днеска да завършат колегите. Вижте, от тук нататък вече ще говорят прокурорите. Аз мога да кажа, че колегите от МВР и ДАНС работиха активно, седмици наред, да уточнят всички факти и обстоятелства. Надлежно докладваха на наблюдаващите прокурори. След като Върховна касационна прокуратура е решила, че това е достатъчно. От 5 ч. започнаха акциите".

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов също посочи, че днешната акция е подготвяна от дълго време, като на премиерът е докладвано всичко, което МВР е установило при проверките си в Перник.

„За арести мога да ви потвърдя, когато бъдат издадени съответните заповеди за задържане. Ама не мога да ви дам информация в момента, нека да свършат процесуално-следствените действия. При едно развиващо се досъдебно производство винаги има и изненади“, каза той след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

Корнелия Нинова: С локални мерки потушават национална криза

Като „опит с локални мерки да бъде потушена една национална криза“ определи прокурорската акцията в Перник лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Проблемът на Перник е само един от случаите, в които има безстопанственост, безотговорност по отношение на управлението на водните ресурси. Проблемът е национален, проблемът е политически, отговорността трябва да се носи на централно равнище“.

Репортажа на Елена Тамакярска можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени