Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън: Иранска ракета "земя-въздух" е свалила украинския пътнически самолет

Британският премиер Борис Джонсън.
Снимка: Ройтерс

Предполага се, че иранска ракета „земя-въздух“е свалила украинския пътнически самолет, разбил се близо до Техеран. Това заяви британският премиер Борис Джонсън като се позова на нова информация за инцидента.

Четирима британци са сред 176-те загинали при катастрофата малко след като самолетът излетя от летището в Техеран в сряда, каза Борис Джонсън и допълни, че има достатъчно информация да се смята, че самолетът е бил свален от иранска ракета. Джонсън обаче отбеляза, че това може и да е станало неволно.

Иран изключи възможността ракета от неговата противовъздушна отбрана да е причина за катастрофата, която стана часове след като Техеран нападна с ракети две военновъздушни американски бази в Ирак. Въздушните удари бяха в отговор на убийството на иранския генерал Касем Солеймани.

Борис Джонсън каза, че британското правителство работи в тясно сътрудничество с Канада и други международни партньори, засегнати от инцидента със самолета и че сега е необходимо пълно и прозрачно разследване.

Думите на премиера идват след като канадският му колега Джъстин Трюдо заяви, че видял доказателства, че иранска ракета е свалила самолета на украинските авиолинии. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна