Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въшните министри от ЕС се събират за извънредна среща за Иран

Снимка: БГНЕС

Извънредно заседание на министрите на външните работи на ЕС ще се проведе днес в Брюксел заради ситуацията в Близкия изток.

Свикването на заседанието идва след ликвидирането на командващия елитните ирански бригади "Ал Кудс" генерал Касем Солеймани при ракетен удар на Съединените щати по летището в Багдад и ответните удари на Иран срещу американски бази в Ирак. 

Водещи фигури в ЕС - председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел - многократно призоваха за спиране на огъня и деескалация на напрежението.

Борел подчерта, че ако това не се случи, има голяма вероятност за провал на борбата срещу "Ислямска държава". Общността настоява твърдо и  за запазване на ядреното споразумение с Иран, което е под сериозна заплаха след оттеглянето на Съединените щати. Вчера председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова президента на Иран Хасан Рохани да не предприема необратими действия по него.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна