Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследват палеж за взрива в жилищен блок във Варна с двама загинали

| обновено на 13.01.20 в 13:53
5
Снимка: БГНЕС

Окръжната прокуратура във Варна ръководи досъдебно производство за палеж с двама загинали и нанесени значителни материални щети.

В момента се извършва оглед в жилищния блок в квартал „Владислав Варненчик”, където тази сутрин при експлозия загинаха двама души. Самоличността им се установява с ДНК-експертиза. 

От входа са изведени 18 души, които са били обгазени. От тях 3 деца и четирима възрастни са настанени в болница, без опасност за живота.

От инцидента напълно са унищожени два апартамента, с големи щети е трето жилище.

Апартаментът на четвъртия етаж, в който е станал взривът, е бил обитаван от 66-годишният Веселин Димитров, който бил забелязан да изнася багажа си до късно снощи.

Причина да се изнесе от апартамента на жената, с която доскоро живеел на семейни начала, е ограничителна заповед отпреди седмица заради домашно насилие. Жената се намира в кризисен център.

Веселин Димитров е бил военен, след това е работил в полицията, откъдето е бил дисциплинарно уволнен през 1995 г. за корупция.

Димитров е обявен за издирване от областната дирекция на МВР, но не е ясно дали той самият не е станал жертва на взрива, който се предполага, че е причинил.  Останките от втората жертва са намерени в апартамента, обитаван от него. 

Никой от хората в блока, а пък и специалисти, не вярват, че става дума за взрив, причинен от електрически уред.

Смята се, че една от загиналите е 53-годишна жена, за която близки съобщиха, че се казва Марияна и е живеела в съседния апартамент. Тя дълго време не го е обитавала, но се е върнала. От взривната вълна се е срутила вътрешната стена на жилището ѝ и това е вероятната причина за нещастието.

Тепърва предстои идентификация на тялото на загиналата, заяви окръжният прокурор Красимир Конов.

Предстои да бъде направено изследване на жилищния блок дали е годен за обитаване.

Живеещите в блока са евакуирани, съобщи комисар Даниел Пашов - директор на ОДМВР във Варна

Прозорците на съседните апартаменти са изцяло опушени и избити. Жилището се намира във вход 3 на бл. 302 на кв. "Владислав Варненчик". 

Засега от окръжната прокуратура не се потвърждава наличието на два взрива, както твърдят, че са чули живеещите в сградата.

Според очевидци взривът не би могъл да бъде от бойлер или от газова бутилка:

“Два взрива през две минути. Единият в 4 часа 16 мин., другият в 4 часа и 18 мин. Първо от страната на входа, а после вторият гръмна отзад. Това е умишлена работа“, коментираха свидетели.

Настанените в лечебни заведения са без опасност за живота.

Кметът Иван Портних каза, че евакуираните семейства веднага ще бъдат настанени. До момента едно семейство е изразило желание за това, но сигурно и на останалите ще се наложи, защото ще се проверява и конструкцията на сградата:

“Имаме готовност за настаняване на семействата, които имат нужда. До момента едно е проявило желание. Проследяваме и хората, които в момента са в болница, след като излязат от там какви нужди ще имат. И непосредствено след отдимяването на сградата ще бъде възложена и конструктивна експертиза“.

Старши комисар Даниел Пашов също поясни за пострадалите:

“Всичките 18, които са изведени, са преминали през болничните заведения с оглед преценка на състоянието им. Седем са настанени в болница – четири жени и три деца. Мъжът в момента се издирва. Според данните, които имаме, той е бивш служител на полицията, роден 53-а година.“

Ще се разбере какво е било взривното вещество, когато се направи проба след започването на огледа, който ще продължи 4-5 часа, казаха от МВР.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия