Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надзорният съвет на НЗОК не е уведомен от управителя Дечев за надплащане на медикаменти

Снимка: Иванка Петрова

От Надзорния съвет на Здравната каса твърдят, че не са били уведомени от управителя Дечо Дечев за практиката да бъдат надплащани медикаменти.

В интервю вчера Дечев обяви, че Касата е плащала 7 пъти по-висока цена за едно лекарство в частна болница, отколкото в общинска или държавна.

Пред БНР проф. Григор Димитров, член на Надзорния съвет на Касата от квотата на работодателите, заяви, че в интервюто има "много интересни констатации". Той напомни, че надзорът още преди 5 години е поискал да има равнопоставеност при плащането на лекарствата:

“2014 г. писмено ние обявихме това, което казва д-р Дечев. Първо, че болниците са много, второ, че не трябва със средства от Касата да се формира печалба, че не е нормално петдесет на сто от бюджета на Здравната каса да бъде за болнична помощ, докато в другите държави порядъкът е около 30 – 35 на сто. Трябва да има еднакъв режим на частни и държавни болници при ползването на публичния ресурс“.

Проф. Димитров ще поиска проблемът да бъде обсъден още на следващото заседание на Надзорния съвет и здравният министър да бъде запознат.

Според Димитров от интервюто с д-р Дечев остава впечатление, че някой се опитва да го смени, но:

"Истината е, че неговият мандат изтича през месец март и Народното събрание е в правото си да избере следващия управител на НЗОК".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна