Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна обучението на летателния състав за бъдещия многоцелеви изтребител

Снимка: Министерство на отбраната

Успешна и наситена с предизвикателства година отчетоха във Военновъздушната учебна база (ВВУБ) „Георги Бенковски” в Долна Митрополия, където започна обучението на летателен състав за бъдещия многоцелеви изтребител.

С тържествена церемония днес бе дадено началото на курса за първоначално обучение на самолет L-39 ZA на летателен състав, определен за обучение в САЩ на самолет Ф-16.

Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков пожела успех на обучаемите и техните инструктори.

„Предстои ви да преминете през сложни подготовки… Вие сте от малкото пилоти, които имат уникалния шанс да придобият широк спектър на способности, които след това да приложите и надградите в по-нататъшното си обучение“, каза още ген.-майор Цанко Стойков.

Бъдещите военни летци са изпълнили в пълен обем планираните летателни полети в процеса на обучение.

Той даде положителна оценка за дейността на ВВУБ през 2019 г. и изказа благодарност към командването и личния състав за положените усилия, професионализъм и отговорност при изпълнението на поставените от Командването на ВВС задачи. По време на анализа бе подчертано, че курсантите са завършили летателния стаж с успех от семестриалните изпити – пълен отличен.

Сред основните приоритети на базата е осигуряването на приемственост между поколенията летателен състав. Фактор с ключово значение за изграждане и повишаване на оперативната съвместимост на базата със силите на Алианса е участието в международни учения и тренировки и придобитият опит в тях. Учебната база е привлечена в съвместната летателна тренировка „Тракийска звезда 2019”. Допълнителен принос за повишаване на теоретичната, тактико-специалната и летателната подготовка на личния състав е оказало  участието в учение „Фантом 2019”.

През годината са проведени са общо 29 курса за придобиване на военно-отчетна специалност и професионална квалификация и  са обучени 257 военнослужещи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна