Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ислямът - във фокуса на МЕНАР 2020

Фестивалът за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка представя копродукции със скандинавски страни

| обновено на 14.01.20 в 15:04
Започва 12-тото издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка „София Менар“.
Снимка: www.menarfest.com

Най-награждаваният египетски филм за последното десетилетие - "На края на света" ще открие тази вечер 12-то издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка София МЕНАР в Дома на киното. Това ще е единствената прожекция на лентата, номинирана за „Златна палма” в Кан и представила Египет в надпреварата за чуждоезичен „Оскар”.
Фестивалът ще продължи до края на месеца, обясни един от организаторите му Здравко Григоров от компанията "Позор". Тематично целта на филмите е да представят хората, изповядващи ислям

"Това е основната обединителна линия, но в никакъв случай не е само това. Хората са свикнали, когато говорим за такъв тип кино, то да бъде малко по-различно от това, което виждаме в масовите кино салони. Историите са много по-човешки - няма специални ефекти, набляга се повече на актьорската игра, на добре написаните сценарии“. 

Сред заглавията във фестивалния афиш е "Приказният замък", последният филм на режисьора Реза Мир Карими, който ще има прожекция на 24 януари.

"И другият филм, на който искам да акцентирам от иранските заглавия тази година, е филмът "Домино", който пък на 18 януари ще има специална прожекция, по време на която ще представим книгата на Людмила Янева за жените в иранското кино", допълни Здравко Григоров пред "Хоризонт".

Интересен акцент във фестивала Sofia MENAR 2020 е представянето на копродукции между скандинавски държави и страни от Близкия Изток.
"Политическата ситуация - да, тя винаги присъства във филмите. От началото, от създаването на фестивала ние винаги имаме една такава нишка, която ни съпътства. Първо беше Арабската пролет, след това беше бежанската вълна, сега отново имаме размирици в Близкия Изток. Фестивалът е "свикнал". Няма как обстановката в региона да не се отрази и върху филмите, които ние показваме, но като цяло искаме да покажем и традициите, и културата на народите от този регион", подчерта Здравко Григоров.
„Повечето от филмите са отличени на много международни фестивали преди да бъдат показани в България. Всички те са премиерни за българските екрани, а характерното от няколко фестивала насам е, че показваме повече качествени филми за сметка на количеството им“, обобщи той.

Цялото интервю е в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!