Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

САЩ, ЕС и Япония искат нови правила за държавното субсидиране в световен мащаб

Съединените щати, Европейският съюз и Япония направиха във вторник съвместно изявление, в което посочиха, че съществуващите разпоредби на Световната търговска организация (СТО) не са достатъчни и че трябва да се направи повече, за да се ограничат държавните субсидии в световен мащаб.

Трите страни посочиха по-конкретно, че индустриалните субсидии трябва да бъдат по-добре регулирани и добавиха, че трябва да се намери отговор на принудителния трансфер на технологии.

Групата предложи безусловно забранените субсидии да започнат да обхващат: "неограничени гаранции; субсидии за неплатежоспособни или боледуващи предприятие при липса на надежден план за преструктуриране; субсидии за предприятия, които не могат да получат дългосрочно финансиране или инвестиции от независими търговски източници в сектори или отрасли със свръхкапацитет и гарантирано директно опрощаване на дълга".

САЩ, ЕС и Япония също така призоваха за повече прозрачност в националните търговски практики.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.