Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Симеон Николов: България може да изпадне в периферията на европейската отбрана

Снимка: БГНЕС

България може да изпадне в периферията на европейската отбрана, посочи Симеон Николов от Българското дипломатическо дружество. Той представи части от изводите в годишния анализ. 

Страната ни не трябва да става фронтови пояс и трябва да бъде избегнато по-нататъшно военизиране на Черноморския регион, смята още военният експерт. Според него страната ни трябва да намери баланс между отбранителна и възпираща мощ. 

По думите му има неразбиране на решението за отделяне на 2% от БВП за отбрана, защото това е само един от критериите за добра отбрана:

"Някои от лидерите на държави от НАТО намират основание да хитруват, като акцентират само върху този критерии".

Гой посочи, че се изпускат критерии, свързани с броя кораби, въоръжението, което може да бъде заделено и продължителността на участие в мисии:

"Тогава лъсва цялата истина за това дали България е пълноценен член на НАТО. Това се премълчава. Засега ни измиват очите сертифицираните подразделения за мисии в конфликтни региони и участващите в международни военни учения".

От Българското дипломатическо дружество настояват за приемане на външнополитическа стратегия на България и предупреждават, че със стратегията си за противодействие на Русия в Черно море Вашингтон ще изисква от България и Румъния нови ангажименти.

Репортаж на Добромир Видев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.