Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на Русия подаде оставка

| обновено на 15.01.20 в 18:35
Снимка: kremlin.ru

Руският премиер Дмитрий Медведев съобщи днес на среща на президента Владимир Путин с кабинета, че смята за правилно правителството да подаде оставка на фона на огласените от държавния глава предложения за промени в конституцията.

„Тези промени, когато бъдат приети, по всяка вероятност, и това ще бъде направено след обсъждания, както бе заявено, ще внесат съществени промени не само в редица положения в Конституцията, но и, като цяло, в баланса на властта – изпълнителната, законодателната, съдебната. В този контекст е очевидно, че ние, като правителство на Русия, трябва да предоставим на президента на страната възможност да взема всички необходими решения. В тези условия смятам, че би било правилно, в съответствие с чл. 117 от конституцията, правителството в настоящия си състав да подаде оставка“, заяви Медведев на кратък брифинг с Путин. 

Владимир Путин от своя страна благодари на членовете на правителството за съвместната работа, „въпреки че не всичко се е получило“. Държавният глава заяви, че в най-скоро време ще се срещне с всеки от тях, а засега ги моли да продължат да изпълняват задълженията си.

Освен това Путин съобщи, че ще въведе длъжност заместник-председател на Съвета за сигурност и ще я предложи на Дмитрий Медведев, който да се занимава с темите „отбрана“ и „сигурност“.

Путин номинира Михаил Мишустин за нов премиер

Михаил Мишустин

Междувременно Владимир Путин номинира шефа на Федералната данъчна служба на Русия Михаил Мишустин (53 г.) за нов премиер на страната.

В съобщение на пресслужбата на Кремъл се казва, че "президентът Владимир Путин е провел работна среща с Михаил Мишустин и го е поканил да заеме поста премиер. След негово съгласие той представи кандидатурата на Мишустин за поста министър-председател за разглеждане от Държавната дума".

Очаква се кандидатурата му да бъде обсъдена от парламента утре.

Мишустин работи в руското правителство от 1998 г. и е ръководил данъчната служба от 2010 г. Той няма никаква политическа тежест и изборът му за премиер от Путин показва, че той няма да играе независима роля, отбелязва АП.

Мишустин е с репутацията на ефикасен висш чиновник, който е създал „най-добрата система за събиране на данъци в света“, обяви руската телевизия „Россия 24“, цитирана от БТА.

По време на президентските си мандати между 2000 и 2008 г. Путин вече е номинирал за премиерския пост неизвестни за широката общественост хора - например, през 2004 г. тогавашния постоянен представител на Русия в ЕС Михаил Фрадков, отбелязва АФП.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени