Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

От болницата в Лом опровергаха информация, че отказват прием на болни от Видин

Снимка: Радио ВИДИН

"Неврологичното отделение на ломската болница вече не приема пациенти от Видин"- такова твърдение се появи в социалните мрежи. От видинския спешен център съобщиха за Радио Видин, че е разпоредено временно да се преустанови извозването на болни с инсулти, а те ще се лекуват във видинската болница. Информацията потвърди и Диана Богомилова, медицинска сестра в отделението по нервни болести на МБАЛ "Св. Петка" във Видин:

"От събота вечерта от Лом отказаха приема на пациенти- напълнили са си отделението. Това се очакваше - няма как тази малка болница да може да побере техните и нашите пациенти. В момента нашите пациенти се приемат (в отделението по нервни болести на видинската болница, бел. ред.), нямаме отказ на прием на пациенти, но все още нямаме нови специалисти-невролози. Старите невролози- д-р Иванов и д-р Вълчева, са си на работа. Доколкото могат, обгрижват болните."

"Информацията, че болницата в Лом отказва да приема пациенти от област Видин категорично не отговаря на истината", това обаче заяви управителят на лечебното заведение д-р Георги Савков.

"Нито сме спрели да приемаме, нито каквото и да било. Поел съм ангажимент към Министерството на здравеопазването, имам и заповед от РЗИ, че отделението във Видин в момента е спряло работа. Искрено пожелавам на колегите от Видин да се възстановят и да започнат отново нормален ритъм на работа, но каквото и да стане, имаме възможността да приемем когото и да било от пациентите на Видин и областта, защото това са болни хора и трябва да получат адекватна медицинска помощ. Така че нито отказваме, нито ще откажем. Апелирам да знае населението на област Видин, че няма да остане необслужено при неврологични случаи. Имаме готовността, дори и да се запълни отделението, сме осигурили допълнителни стаи. Няма да откажем на нито един пациент - било вие да го докарате, било аз да изпратя екип", заяви д-р Савков от МБАЛ "Св. Николай Чудотворец" в Лом.


Радио Видин направи няколко безуспешни опита да се свърже с прокуриста на видинската болница д-р Ивета Найденова, за да внесе повече конкретика по казуса. 


След намесата на Министерството на здравеопазването, от 6 януари болните с инсулт от Видин се извозваха в ломската болница, след като стая ясно, че видинското неврологично отделение не може да функционира нормално заради липсата на достатъчен персонал. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от