Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Цонев: Ако опозицията гласува единно, правителството пада

| обновено на 16.01.20 в 14:42
Йордан Цонев направи изказването си след консултации на ДПС с БСП
Снимка: БГНЕС

ДПС ще подкрепи вота на недоверие към правителството за провала в областта на околната среда и водите. Това стана ясно след консултации с БСП.

Заместник-председателят на парламентарната група на движението Йордан Цонев заяви:

„Но вотът ще покаже и още едно нещо, за което говорихме вчера в залата. Има ли управляващо мнозинство това правителство в този парламент. Защото чисто математически след излизането на „Атака“, то няма такова. И ако има такова мнозинство, то ще се види в зала и то трябва да бъде преформулирано, ако го има. Ако няма мнозинство и ако всички, които се заявяват като опозиционни, гласуват за вота, правителството ще падне“.

Заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Драгомир Стойнев изрази надежда вотът да бъде успешен, но само подкрепата на ДПС няма да е достатъчна:

„Разбира се, всеки един вот на недоверие, е и математика. 79 народни представители от левицата плюс 25 от ДПС прави 104 народни представители. Утре ще имаме среща с колегите от „Воля“ и с независимите народни представители, защото колегите от „Воля“ са заявили, че не подкрепят това правителство и е съвсем нормално да обсъдим и с тях мотивите на вота на недоверие. Независимите, те затова са и независими, в крайна сметка също не би трябвало да подкрепят правителството, плюс още 20 народни представители прави 124. Т.е. това наистина трябва да бъде новото парламентарно мнозинство и нека да е ясно кой стои зад правителството и кой не го подкрепя“.

От "Воля" са в очакване на утрешната среща, защото искат да разберат истинските мотиви зад вота на недоверие, заяви Кръстина Таскова:

"Имат ли план за разрешаване на кризата, или просто действат на принципа "стани да седна".

Правителството трябва да продължи своята работа, категорична беше Даниела Дариткова от ГЕРБ:

"Всички теми около вота на недоверие ще бъдат достатъчно дълго разисквани през следващата седмица". 

Репортаж на Добрина Карамболова можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна