Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът на физиката на живо

Никола Каравасилев
Снимка: Ани Петрова

Вселената не е толкова спокойна и инертна, колкото изглежда. Нашият Млечен път може да се окаже и галактика канибал. Какво ще се случи, ако звезда тип „бяло джудже“ преяде? Това са част от акцентите в научнопопулярната лекция на астрофизика Никола Каравасилев, част от „Светът на физиката на живо“, която ще бъде изнесена тази вечер в Столичната библиотека.

Каравасилев е учител по физика и астрономия, обучава ученици за международни състезания.

„Вселената не е толкова спокойна и инертна, колкото изглежда. Звездите не са статични, просто се движат бавно… Нашият Млечен път може да се окаже и галактика канибал. Може да се окаже, че неколкократно е погълнал няколко по-малки галактики. Има доказателство за това“, обясни астрофизикът в предаването „12+3“.

Какво ще се случи, ако звезда тип „бяло джудже“ преяде?

„Белите джуджета са мъртви звезди с маса, близка до тази на Слънцето. Нашето Слънце ще стане такова също. За белите джуджета има критична маса, над която не могат да съществуват и избухват неконтролируемо. Заради високата си гравитация засмукват материя с огромна скорост и поради това могат да достигнат тази пределна маса, и да експлодират толкова силно, че да произвеждат свърхнова звезда, която понякога е по-ярка от цялата галактика, в която живеят“.

Интервюто с Никола Каравасилев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени