Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на външните работи Екатерина Захариева:

Българският консул в Берлин е командирован в Хамбург заради случая с отнетото 7-месечно бебе

Екатерина Захариева
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви, че българските власти правят всичко възможно да помогнат на родителите, чието 7-месечно бебе беше отнето от социалните служби в Германия. Момиченцето е настанено при приемно семейство заради подозрения за упражнено насилие. Българският консул в Берлин е командирован в Хамбург заради този случай, разговарял е с родителите и техните адвокати, поясни министър Захариева:

"И в България институциите са в координация, така че наистина се надявам да се изясни обективната истина и да направим всичко възможно в защита на интересите на детето и на семейството. На 21, ако не се лъжа, ще бъде и първото дело в съда. Поискали сме също така и достъп на нашия консул до съдебното заседание. Надявам се да разрешат".

За казуса с отнетото от германските власти дете социалният министър Деница Сачева обяви, че се работи по механизъм за действие в подобни ситуации:

"Това, което съветваме всички български граждани, които имат различни казуси със социалните служби на други страни, да сезират Държавната агенция за закрила на детето, така че да може да координира дейностите на адвокатите, на консулствата и съответно защита на гражданите".

Протест заради отнетото 7-месечно бебе се проведе пред германското посолство у нас. На протеста имаше и близки на семейството. Биляна Булатова - братовчедка на майката, заяви:
"Смятам, че в случая не трябва да мълчим. Ние ставаме тези наблюдатели, които унищожават света".

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна