Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лекари ще подават сигнали за агресия през горещ телефон на БЛС

Горещ телефон ще предава информация за проблеми до главната прокуратура, като така се създава максимално бърз път за лекари, станали жертва на агресия, или ако срещу тях са заведени дела. Това обясни в предаването „Преди всички“ председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров по повод подписаното споразумение между главната прокуратура, Министерството на здравеопазването и БЛС за сътрудничество и взаимодействие за предотвратяване и разследване на престъпления, свързани с дейността на медицинското обслужване.

„Създадохме пътна карта, в която всяка от трите институции да си свърши работата. До края на месеца БЛС ще има такъв телефон… Миниум веднъж годишно ще имаме съвместна среща, на която да отчетем какво се е случило“.

Спорът между НЗОК и частните болници

На въпрос дали БЛС е страничен наблюдател на спора между председателя на НЗОК и частните болници, че вместо за здравеопазване пари отиват за плащане на в пъти по-скъпи лекарства за частните болници, д-р Маджаров отговори:

„Онкологичните лекарства са единствените, които се плащат директно от Касата. Нито една болница, независимо каква цена плаща, няма печалба от това, защото в нея не остават пари. Това са пари, осигурени от държавата през позитивния списък, за да се осигури безплатното лечение на онкоболните. Учудващо е, че в позитивния списък може да съществува цена, която е седем пъти по-висока от тази, на която доставчикът я доставя. В наредбата пише, че при промяна на цената всеки вносител на медикаменти трябва да информира Съвета за цени и реимбурсация. Там е основният проблем. Очаквам този Съвет да излезе с актуална информация. Това, което чувам, ми прилича повече на политически спор“.

Интервюто с д-р Иван Маджаров можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от