Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глутница кучета напада хора в подножието на крепостта „Царевец“

Снимка: БГНЕС

Глутница агресивни кучета напада хора в подножието на крепостта „Царевец“ във Велико Търново. Хората от местността Дервеня, в подножието на екопътеки и пътя за патриаршеския манастир „Света троица“, заявиха пред кореспондента на БНР, че са подавали много пъти жалби до Общината, но резултати няма. 

„Заложници сме в домовете си, готови сме и на протести“, казват потърпевшите.

От Община Велико Търново обясниха, че агресивните кучета са на възрастна чужденка, не са регистрирани и за тях не се плащат данъци. Разпредено е животните да бъдат заловени и откарани в общинския приют за бездомни кучета.

Последният случай на нападнат човек от глутницата агресивни кучета в местността Дервеня е от преди няколко дни. Нападнат е привърженикът на здравословния начин на живот и защитник на животните д-р Калин Василев:

„Буквално на едно кръстовище в квартала се спуснаха срещу мен 12 кучета – 6 отпред и 6 отзад. Аз реално ги видях доста отдалеко и взех мерки да бъда по-спокоен, да вървя, аз карам колело. Това не помогна, те пак се спуснаха. Виках, крещях, въртях се в кръг, не знаех какво да направя. В този момент от викането след минута и нещо се притича на помощ един господин с огромен прът от махалата. Те като видяха, че вече сме двама, се разтичаха и избягаха, но просто е огромен страх, наистина. В последните три години имам три нападения и сигурно пет гонения от кучета“.

Калин Василев този път се разминал без ухапване.

Кварталът, окупиран от глутницата агресивни кучета, е в подножието на крепостта „Царевец“ – живописно място, предпочитано от много хора за разходка. Местните споделят, че районът е опасен и предупреждават, че може да се стигне до смъртен случай. „Не се вземат мерки, въпреки многото жалби, изпратени в община Велико Търново“, коментира Венелин Георгиев, който имат имот в местността Дервеня:

„Въпросната глутница е от десетина-петнайсет кучета, които са толкова агресивни, че там изобщо не става въпрос да се предотврати някой да бъде нахапан. Там става въпрос да се предотврати това някой да не бъде намерен оглозган, защото те са изключително агресивни. Тази глутница, която се отглежда от една възрастна жена, е поне от три години. Подавал съм поне три сигнала до телефон 112, те се препращат към Общината и не се случи абсолютно нищо. Местните хора са подавали десетки други сигнали. Нищо не е правено и те са заложници на тази глутница и дори не излизат до магазина за хляб“.

Анета Дамянова не смее да излезе с малкото си дете на улицата заради глутницата кучета, а за разходките на домашния си любимец семейството си е купило защитна палка:

„Ние имаме домашно куче, вече не мога да го разхождам сама, защото са ми са се спускали, разхожда го мъжът ми. С детето, когато излизам, първо оглеждам да няма кучета, защото са точно са на нашата улица. Непрекъснато се размножават, дори в момента има малки кученца. Един кръговрат просто. Чувствам се заложник на дома и квартала си, защото все път трябва да има някой с мен, за да изляза от вкъщи, винаги си нося пръчка за самозащита“.

Хората от квартала под крепостта „Царевец“ и местността Дервеня са склонни и на протести.Те призовават институциите да си свършат работата и да отговорят на десетките подадени сигнали.

„Община Велико Търново трудно може да реагира и да вземе мерки, защото агресивните кучета от глутницата си имат стопанин“, коментира експертът от екологичния отдел Стойна Младенова:

„Проблемът е, че кучетата не са безстопанствени, а са собственост на Зинаида Дядиченко, гражданка на Република Казахстан, постоянно пребиваваща в България. Същата се оказва неспособна да отглежда такъв голям брой кучета. Задължение на собственика на кучета е да оказва непосредствен контрол върху поведението на домашните си любимци. Тъй като те са в нейния имот, ние сме ходили многократно със съдействието на органите на МВР да я молим да ги вземем за кастрация, да ги обезпаразитим, за да не се възпроизвеждат. Тя категорично отказва. Всичките ни проверки са били напразни и ние сме били принудени да изчакваме наоколо, когато тя напусне дома си, защото кучетата я придружават и остават на улицата. Тогава вече ги залавяме, тъй като те са на общинска площ. Обезпаразитяваме, кастрираме и ги връщаме, съгласно Закона за защита на животните. Госпожата е санкционирана, но административните наказания не дават никакви резултати“.

Не успяхме да открием стопанката на глутницата агресивни кучета. Животните не са регистрирани в Общината и за тях не се плащат данъци. След последните инциденти пет от кучетата от глутницата в местността Дервеня са в общинския приют в село Шемшево, търсят им се осиновители. От Община Велико Търново твърдят, че ще бъдат заловени и останалите.

Нападнатите граждани са внесли писмо в Общината и настояват с решение на Общинския съвет да бъдат взети постоянни мерки, защото агресивните безстопанствени кучета са проблем и в други райони на града.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна