Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пренасочват вода за Перник от водопреносната мрежа на София

| обновено на 18.01.20 в 15:13
Срещата в Министерски съвет за търсене на решение на водната криза в Перник.
Снимка: БГНЕС

Към Перник ще се насочи вода от водосбора на язовир „Белмекен“ през водопреносната мрежа на София. Решението беше взето на среща днес при премиера Бойко  Борисов с участието на министри и кметовете на Перник и София.

Според министър-председателя така няма да се ощети столицата, защото водата е допълнително насочена към язовир „Бели Искър“ от високопланинския „Белмекен“.

Пренасочването на вода от „Белмекен“ към „Бели Искър“ е започнало преди два месеца по нареждане на екоминистерството. За да стигне напрупаното количество до града са необходими 45 дни.

Строят 13,5 км водопровод за 25 млн. лв.

За да стигне водата до Перник, ще е необходимо спешното изграждане на водопровод от Мало Бучино до Перник с дължина 13,5 км. и помпена станция. Той ще струва 25 милиона лева.

Премиерът Борисов коментира:

"Софийският водопровод ще даде възможност да прекараме вода от "Белмекен" за Перник. Казвам го това, за да не започнат спекулации, че водата на София ще отиде в Перник".

„Гледахме всякакви варианти – от пещерите да се вади вода, да се дупчат, но рискът да направим катастрофа там не мога да го поема и не е нужно според мен, когато имаме тази възможност“, каза премиерът Бойко Борисов, визирайки вземане на вода от „Белмекен“, която да минава през водопреносната инфраструктура на София и с допълнителен водопровод да стига до Перник.

Уверения, че няма да има проблеми за София

Бойко Борисов и министърът на икономиката Емил Караниколов

Пренасочването на вода от язовир "Белмекен" през София към Перник, няма да се отрази на нивото на язовира увери министърът на икономиката Емил Караниколов.

„Белмекен“ е язовир, който се ползва за енергийната сигурност на България. Към момента количествата там са обезпечени, има необходимият снеговалеж. Язовирът е 144-милионен, към момента капацитетът му е малко над 81 милиона“, каза той

Използването на водопровода на София няма да понижи налягането на водата в столицата, категоричен е директорът на Софийска вода Васил Тренев

„По никакъв начин не се нарушава водният баланс на София. Т.е. моите граждани трябва да бъдат спокойни и аз го гарантирам това. Няма проблем по отношение на налягането, тези водни количества, които ще получим допълнително през деривацията на „Белмекен“, ще бъдат проведени без нарушаване по никакъв начин на налягане или водоподаване към нашите клиенти“, увери той.

Необходимо е разрешение от Столичния общински съвет

За да проработи планът, е необходимо одобрението на Столичния общински съвет.

Кметът на София Йорданка Фандъкова свиква още в понеделник заседание на комисията по инфраструктура на Столичния общински съвет (СОС), която да обсъди искането да се ползва инфраструктурата на града и СОС да даде разрешение.

„Няма да допуснем да пострада София. В същото време ще разгледат общинските съветници възможността да помогнем“, каза тя.

Фандъкова постави условие за спирателен кран при Мало Бучино, така че ако има проблем в София, водоподаването да се прекрати.

Кметовете на София и Перник Йорданка Фандъкова и Станислав Владимиров.

Язовир „Огняново“ - резервен източник за София

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи след срещата при премиера, че е взето решение да язовир „Бели Искър“ да се свърже с язовир „Огняново“. При необходимост от там също ще могат да се черпят количества, обясни кметът.

„Идея, върху която работим от известно време, е да имаме резервен източник на питейна вода за София от язовир „Огняново“. Изисква се изграждането на пречиствателна станция и около 20 километра водопровод, за да може в дългосрочен план във връзка с климатичните промени да гарантираме водата на София“, каза Фандъкова.

Не е ясно кога ще бъде отменен водният режим в Перник

Кметът на Перник не се ангажира със срок, в който водният режим ще бъде отменен.

„Идеята е да се подава минимум 300 литра в секунда, което означава гарантиране на водоподаването на перничани в условията на воден режим. Това ще позволи обаче много по-бързо увеличаване на обема на язовир „Студена“. Ако природата е благосклонна, никой не иска да е във воден режим, така че се надяваме пролетта да има малко повече сняг на Витоша“, каза Станислав Владимиров.

За нуждите на промишлеността в Перник се предлага предприятията при възможност да черпят вода от язовир „Бушляк“.

Довеждащата тръба и канал ще изгради държавата за своя сметка:

"Законът е ясен. Водата в момента, която имаме налична, тя е само за питейни и битови нужди", каза министър Караниколов

Проект решава проблема с авариите в Шумен 

По повод мащабните аварии на отвеждащия водопровод в Шумен и необходимостта от цялостна реконструкция на ВиК мрежата там, заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков обяви:

„Хубавата новина е, че този водопровод, както пречиствателната станция за питейни води на язовир „Тича“ са включени в обхвата на големия проект, финансиран със средства от ОП „Околна среда“ към Министерството на околната среда и водите. В момента текат обществените поръчки и ще бъде изцяло, изцяло подменен“.

На срещата в Министерския съвет присъстваха министрите на околната среда и водите Емил Димитров, на икономиката Емил Караниколов и на енергетиката Теменужка Петкова, кметовете на Перник и на София - Станислав Владимиров и Йорданка Фандъкова, областният управител на Перник Емил Костадинов, представители на държавната и общинската администрация.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!