Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия критикува Украйна за новия закон за средното образование

Снимка: архив

Руското министерство на външните работи призова ООН, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Съвета на Европа да оценят адекватно приетия в Украйна Закон за общото средно образование. В публикуван на сайта на ведомството коментар се посочва, че руският език в Украйна продължава да бъде подлаган на дискриминация. 

В коментара се уточнява, че правото на образование на майчин език от 1-ви до 11-и клас е гарантирано само на така наречените "коренни народи" като кримските татари например. 

Малцинствата, които говорят език на страни от Европейския съюз, включително български, могат да го изучават само до пети клас, като постепенно се увеличават часовете по украински от 20 до 60% в девети клас. 

Обучението на руски за рускоезичните деца също е до пети клас, след което 80 на сто от учебния процес трябва да бъде на официалния украински език.

Същото се отнася за беларуския и идиш. 

От руското министерство на външните работи подчертават, че украинските власти не са изпълнили препоръките на Венецианската комисия на Съвета на Европа по отношение на закона. 

Според Москва официален Киев продължава да върви по пътя на насилствената украинизация и асимилация на националните малцинства в нарушение на Конституцията и на международноправните ангажименти на страната. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна