Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тетевен търси съдействие от МРРБ за проблемите на водоснабдяването в региона

Снимка: Луиза Лазарова

Община Тетевен ще търси съдействие от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за решаването на задълбочаващите се проблеми с водоснабдяването в региона, където местните източници са със сезонен дебит.  До месец ще бъде изготвено общо становище с останалите компетентни институции, което ще бъде представено в министерството.

Според кмета на Тетевен Мадлена Бояджиева проблемите са сериозни на всички нива на водопреносната система.

Водохващанията са с непостоянен сезонен дебит и рязко намаляване на водата в тях, особено през лятото и есента.

Проблеми има и с магистралния водопровод Рибарица-Тетевен, изграден в по-голямата си част от стари тръби, а и с амортизираната улична водопроводна мрежа, изградена още  1938 - 1939 г.

По думите на Бояджиева само 1% от тръбите са поставяни през последните 20 години, а всичко това води до големи загуби на питейна вода, постоянни аварии и ежегоден воден режи.

Проблем в общината е и режимът на село Глогово, където наличната вода не може да задоволи нуждите на жителите. Според директора на ВиК – Ловеч Данаил Събевски  местните източници няма да могат да решат генералния проблем на селата, а ще трябва да се смени водопреносната мрежа и да се изградят помнени станции за водоснабдяване от магистралния водопровод. За това общинското ръководство и дружеството ще търсят съдействие от държавата.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.