Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шествия в защита на правата за носене на оръжие подготвят в щата Вирджиния

Очаква се хиляди да се включат в шествия в защита на правата за носене на оръжие в щата Вирджиния. Недоволството е провокирано от готвени от местната власт промени за по-строг контрол на оръжията. Губернаторът Ралф Нортам обяви извънредно положение от притеснения за сблъсъци.

Страстите по темата за оръжията във Вирджиния се разпалиха след като противници на готвените мерки приеха плановете за посегателство срещу Втората поправка в Конституцията. Очакванията са за непредсказуема атмосфера с разгорещени страсти и въоръжени граждани.

Губернаторът Нортам забрани носенето на оръжия в местния парламент и Върховният съд в щата потвърди тази забрана, след като групи за защита на правата за носене на оръжие се опитаха да я оборят.

Междувременно ФБР арестува трима заподозрени, за които се смята, че са членове на неонацистка група. Подозренията са, че те са планирали нападения и подклаждане на насилие в Ричмънд.

Обещанията на Нортам са да въведе мерки като ограничаване до един бройката разрешена за покупка на оръжие на месец, забрана на оръжия тип-военни и закон, който дава право на властите временно да отнемат оръжие от някой, който се възприема за заплаха. Смята се, че именно платформата за по-строги мерки e далa мнозинство на демократите на местните избори по-рано тази година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени