Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалното министерство търси решение за възрастните, нуждаещи се от личен асистент

Дават още една възможност на общините да кандидатстват с проекти за патронажна грижа, има неусвоен ресурс

Зорница Русинова
Снимка: БГНЕС

Близо 13 хиляди болни и възрастни хора няма да получат подкрепа от личен асистент през първите два месеца на годината. По Закона за личната помощ хората с увреждания, които са с право на чужда помощ, трябва да получат асистентска подкрепа след оценка на индивидуалните им потребности. От действието на закона до края на 2020 година са изключени нуждаещите се, на които ТЕЛК/НЕЛК не им е определил ползването на асистенти, като и тези, които нямат експертно решение.

"За нас най-важно е да намерим решение за всеки един човек, който има необходимост от такъв тип услуга. За съжаление правният вакуум, който се случи заради приетия под натиск Закон за личната помощ ни изправи пред подобно предизвикателство, както отлагането на Закона за социалните услуги, защото Министерството на труда и социалната политика повече от 10 години, от 2007 година насам, изпълнява много успешно заедно с общините много инициативи - над 100 хиляди човека са минали през такъв тип услуги", коментира в предаването "Хоризонт до обед" заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

"Но за нас трайното решение на асистентската подкрепа е с влизането на Закона за социалните услуги, разработването на стандарт за такъв тип държавно делегирана дейност. И от началото на следващата година се надявам това да бъде факт", допълни Русинова.

Тя увери, че с бързи темпове се търси решение да получат подпомагане и хората, които не могат да ползват личен асистент

Най-тежко е състоянието на 6 хиляди души, които не могат да получат лична помощ.

"Същевременно виждаме, че от влизането в сила на Закона за личната помощ доста нараства и броят на хората, които се ползват от този закон. От септември, бройката им беше около 5 хиляди човека миналата година, в момента са близо 20 хиляди", съобщи Зорница Русинова. 

Социалното министерство разчита на подкрепа от общините, които имат проекти за патронажна грижа.

Работна група подготвя предложения до министъра на труда и социалната политика. "Съвсем скоро ще може да стартира тази програма. Тя ще обхваща хората, които по Закона за личната помощ нямат възможност да ползват лични асистенти. За нас е важно трайно да решим проблема, а не ад хок с ежегодни програми", изтъкна заместник-министърът.

Част от общините не са подали проекти за схемата за патронажна грижа по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

"За момента в 157 общини се изпълняват проекти за патронажна грижа. Около 13 хиляди човека получават ежедневно до 2 часа на ден подкрепа от болногледач, от здравен асистент или от медицинска сестра. За момента има неусвоен финансов ресурс от почти 15 милиона", изтъкна Зорница Русинова. 

През март отново ще бъде отворена процедурата за всички общини, които не са кандидатствали. "Да могат да разработят своите проекти. Ще ще се опитваме да надграждаме тези проекти, защото пътят ни оттук нататък по отношение на грижата за възрастни хора, за хора с увреждания, ние да създаваме все повече т. нар. интегрирани здравно-социални услуги, където социалната работа, личният, домашният асистент, социалният асистент добре си взаимодействат със системата на здравеопазването".

Зорница Русинова заяви, че е потресена от сигнала за насилие върху възрастни в Центъра за настаняване от семеен тип на хора с деменция в Пловдив. Инспекторатът на Агенцията за социално подпомагане проверява случая.

"Не може да се толерира такова отношение и не ми се иска такъв тип случаи, в които има лоша грижа за хората, да компрометират въобще идеята за социално-здравните услуги", коментира Русинова.

Голямата реформа в тази сфера предстои с влизане в сила на новия Закон за социалните услуги, подчерта тя. "Неслучайно в този закон е предвидена отделна агенция, която ще гарантира качеството по аналогия на медицинския одит".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна