Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пещера започват подписка за местен референдум

Ще се търси позицията на местните жители за изграждането на депо за опасни отпадъци

В Пещера настояват за повече яснота за промишленото замърсяване на въздуха.
Снимка: Невена Петрова

В община Пещера стартира подписка за иницииране на местен референдум, на който да се поиска мнението на местните жители за изграждането на депо за опасни отпадъци. Става дума за депо към инсталацията за изгаряне на промишлени отпадъци към дъщерното на завод БИОВЕТ дружество „Грийнбърн“. Това ще е първи референдум в региона.

За организирането на референдума е създаден инициативен комитет.

Подписката трябваше да стартира днес, но ще започне на 23 януари, тъй като юристите от инициативния комитет са счели, че трябва да изчистят някои законови процедури. Освен в Пещера, в подписката ще участват и жителите на селата от общината, поясни председателят на гражданския комитет Златка Цвеева. „Ще се стремим да съберем поне 3 хиляди гласа. Трябва да ви кажа, че за първи път пещерци са толкова единни“, заяви тя.

Жителите на Пещера са обезпокоени, че двата най-големи завода в града замърсяват въздуха, а миризмите са ежедневие. Никой не знае какво излиза от промишлените комини. Понякога пушеците са бели, понякога черни. 

От инициативния комитет твърдят, че онкологичните заболявания в района драстично са се увеличили. „Почти няма човек в Пещера, който да умира от друго. Въздухът в Пещера е отвратителен. Мирише отвратително. Преди пушеше един комин, сега пушат четири-пет“, описват картината пещерци.

Депото, което предстои да се изгради, трябва да обслужва инсталацията за изгаряне на отпадъци към новия завод. Инсталацията работи втора година. За съществуването й обаче се е разбрало съвсем скоро. Какво точно се изгаря там, в града не са наясно.

„Кой е разрешил, без такова депо, пускането на такава мощност на територията на общината? Къде се съхраняват сега тези отпадъци? От РИОСВ  е изпратено само едно инвестиционно намерение без ясни цели. Трябва да се види какви са тези отпадъци, какво точно се замърсява“, коментира кметът на града Йордан Младенов.

Подписка с искане за чист въздух започват и в община Брацигово, тъй като според местните хора с въздушното течение често миризмите от Пещера достигат и родопската община. 

„Защото вятърът отвява отрови и там“, отбеляза Златка Цвеева.

Жителите на Пещера очакват намесата и на новия министър на околната среда и водите Емил Димитров, тъй като до момента отговорните институции мълчат по казуса.

Още информация по темата - в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени