Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адемов: Трябва комплексен подход към проблема с фалшивите болнични

Снимка: БГНЕС

Граничните органи да подават незабавно информация към Националния осигурителен институт (НОИ, когато някой напуска България, докато е в болнични. Това е една от мерките за ограничаване на злоупотребите с болнични, предложена в анализ на НОИ.

Хасан Адемов, председател на социалната комисия в парламента, припомни пред БНР, че темата стана актуална, след като в края на миналата година работодателите представиха анализ, който отчете, че през последните години е нараснал броят на болничните дни, които използват работниците и служителите, а това води до значителен ръст в изплатените суми.

„Това беше основната идея – да се търсят решения как разходите да се оптимизират така, че да не се вреди на бюджета на Държавното обществено осигуряване. По-важното е, на първо място, да не се отнемат права на работници и служители. На второ място, да не страдат останалите работници, които не ползват неправомерно болнични листи“.

Министерският съвет е приел на 15-и януари многобройните предложения от НОИ, от работодатели и от синдикати. Хасан Адемов съобщи в предаването „12+3“, че в едномесечен срок Националният съвет за тристранно сътрудничество (в него вризат работодатели, синдикати и правителство) да предложи окончателно мерки, с които да се опитат да решат този проблем.

„Няма една единствена мярка, която да реши този проблем. Комплексният подход би могъл да реши този проблем, доколкото той съществува“, подчерта Адемов.

Притесненията на Хасан Адемов

„Представете си един човек, който е с болничен лист, излиза и търси лечение в чужбина?! Това са случаи по-скоро в рамките на т.нар. „изключения“, но всичко във законодателството трябва да бъде предвидено, за да не бъдат ощетени истински болните граждани“, отбеляза Адемов.

Според него трябва да се промени начинът на мислене на тези, които отиват и искат от общопрактикуващите лекари да издават документи с невярно съдържание. По думите му има ясна зависимост, защото недоволните от личния си лекар хора имат право да го сменят на всеки 6 месеца.

„Структурите на Министерство на здравеопазването и всички, които се възползват от медицинската експертиза, трябва да са наясно, че по този начин няма как се продължава“, коментира той.

Според анализа на НОИ има и случаи, в които работодателите се възползват от възможността да накарат работник или служител да си вземе болничен. По този начин, когато има проблеми в предприятието, се пести ресурс от заплатите.

„Най-важен е контролът“, категоричен е Адемов и допълни:

„Сега и НОИ, работодателите, НЗОК имат възможност да контролират“, допълни той. 

Интервюто с Хасан Адемов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна