Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Бабинден - Денят на родилната помощ

| обновено на 21.01.20 в 14:55
Снимка: БГНЕС

Отбелязваме Деня на родилната помощ, известен още като Бабинден. На днешния ден се изразява почит и признателност към труда на акушерките и лекарите гинеколози и неонатолози. 

По традиция в столичната болница "Майчин дом" на днешният празник се изпълнява традиционният ритуал "поливане", каза главната акушерка Росица Георгиева:

"Една от нашите родилки полива на акушерката, която е поела живота на нейното дете в ръцете си, и акушерката разпръсква капките вода върху нейните ръце".

След ритуала ще бъде открита изложба от снимки и документи, които разказват историята на болницата от откриването ѝ през 1903 година от княгиня Мария Луиза до наши дни, както и етапите на развитие на родилната помощ у нас.

Традицията на Бабинден ще бъде почетена и в болница "Надежда", където целият месец януари е посветен на акушерките. Ще бъде отворена специалната кутия "Писмо до моята акушерка", в която родилките са оставили своите послания, а писмата ще стигнат до своите адресати. Ще бъде отслужен и водосвет за здраве.

Акушерката от Русе Мария Русева упражнява професията си от 30 години.

"Акушерската професия е много трудна професия и това е призвание, което малко хора могат да носят. Безсънните нощи, които една акушерка изкарва между бременните, на които им предстои да дадат нов живот. Тази професия е най-близко до Бога. Това носи голямо удовлетворение на хората, които са останали да работят тази професия. Да, в момента в България има много свободни места, защото младите хора заминават, но нека да обичаме нашата родина, дори и да не получаваме толкова големи заплати", казва Мария Русева. 

Репортажа на Маргарита Иванова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна