Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Попов: Светът е изправен пред по-сериозни изпитания от опасенията на Тумберг

Мирослав Попов
Снимка: Ани Петрова

“Нашият свят е изправен пред много тежки изпитания. И те съвсем не се редуцират до това, което г-ца Тумберг говори, която ще бъде звезда в следващите 96 часа. Нашият свят е изправен пред едно глобално неравенство, което е заплаха за общата ни човешка сигурност, каза пред БНР анализаторът Мирослав Попов и допълни:

“То не може да бъде преодоляно с общи административни или законодателни мерки. Нашият свят се нуждае от много по-дълбока промяна и тя трябва да е насочена към това да могат тези 7 млрд. души да живеят сравнително сносно на нашата планета“.

Според него “форумът в Давос е едно тържество на милиардерите“:

“Това си е милиардерска среща на генералните директори и собственици на огромни компании. Давос е една илюстрация на това докъде е стигнало социалното разделение в нашия свят“.

Климатичните промени

“По начало имам положително отношение към екологичните политики, политиките, които целят да съхранят природата, планетата ни такава, каквато я имаме“, каза още Попов в интервю за предаването “12+3“ и допълни:

“Същевременно мен ме гложди не едно съмнение, а множество за това, че с екологичната проблематика се спекулира много откровено и много брутално“.

Грета Тумберг

“Грета Тумберг, която се оказа, не лично като човек, като 17-годишно момиче, а като говорител на определени слоеве, смята, че човечеството трябва да се откаже от изкопаемите природни богатства. Не е нужно много фантазия да си представите като означава това – да спрем да изкопаваме въглища, да вадим петрол от земните недра, в името на неясно какво“, каза още Попов.

Интервюто с Мирослав Попов можете да чуете от звуковия файл
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна