Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Общинският съвет в Перник одобри спасителния план за излизане от водната криза

Снимка: Перник / Снимка: БГНЕС

На извънредно заседание тази вечер Общинският съвет в Перник единодушно одобри спасителния план за излизане от водната криза чрез свързването на водопроводните системи на миньорския град и столицата. 

Дискусията се разгоря около втората докладна, свързана с предстоящата реконструкция на пречиствателните станции на главен клон 2 от водоснабдителната система и реконструкцията на част от водопроводната мрежа на община Перник, за които Правителството отпусна на общината 33 267 000 лева. Спорът беше около изготвения от общината и специалисти от ВиК списък на улици, които ще бъдат ремонтирани. В крайна сметка, Общинският съвет даде зелена светлина и на тази докладна. 

След сесията заместник-кметът Мирослав Стоицев коментира:

"Общинският съвет взе адекватно решение и  развърза ръцете на възложителя, в лицето на кмета. Оттук-насетне ни чака доста работа. Ще пуснем към Агенция за обществени поръчки, ако ни разрешат, във връзка с бедственото положение, по член 79 от закона да можем да вече да пускаме директни възлагания към фирмите. Относно водопроводната мрежа, се надявам в рамките на една година да бъдат изпълнени. Обемът на улиците е доста сериозен и затова сме ги разделили на 4 лота. Направили сме запитване към Камарата на инженерите, които ще ни предложат тези фирми".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от