Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Филев: Без финансови инструменти за подпомагане тютюнът е обречен на гибел

Цветан Филев
Снимка: БГНЕС

76 милиона лева национална помощ ще бъдат платени на над 40 хиляди тютюнопроизводители до края на февруари, бе решено на консултативния съвет по тютюна, на който бяха определени и ставките за подпомагане на различните сортови групи тютюн.

Това ще се случи два месеца по-рано в сравнение с предходни години, което е добър знак към тютюнопроизводителите, заяви в предаването „Преди всички“ председателят на Управителния съвет на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев. 

Тези средства отиват към 42 230 бенефициенти и се отнасят за референтен период 2007-2008-2009 година, уточни той.

Подобна национална помощ обаче не фигурира в разчетите на Брюксел за следващия програмен период.

Затова вече има сформирана работна група на браншови организации с идеята да се търси консенсус на европейско ниво с подобни организации за това преходната национална помощ не само за тютюна, а за целия сектор земеделие, да бъде актуална и през следващия програмен период 2021-2027, съобщи Филев.

Няколко държави прилагат подобна преходна национална помощ и мисля, че ще намерим съмишленици, допълни той.

„Ако няма финансови инструменти за сектор тютюн, тютюнът ако остане само на продажната си цена на тютюневата суровина, е обречен на гибел“, категорично заяви Филев. „Така че ще правим всичко да се осигури финансов инструмент, да се работи по бъдеща схема сектор тютюн да има финансиране. И сега няма европейско, поне на национално ниво да успеем да го постигнем“, коментира Цветан Филев.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна