Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Каварна в капана на финансова нестабилност

новото ръководство трябва да се справи със забавени заплати и общински дългове

Община Каварна
Снимка: БГНЕС

Над 3 милиона лева са задълженията до този момент на Община Каварна. Местната власт очаква те да се увеличат. Бюджетът на Община Каварна, прогнозиран в размер на 17.6 милиона лева, ще бъде подложен на публично обсъждане днес.

В края на миналата година сметките на общинатабяха запорирани заради задължения към Община Балчик, свързани с неизплатени такси към претоварната станция в Белия град.

Служителите в общинската администрация сигнализират за забавяне на изплащането на трудовите им възнаграждения, с неизплатени заплати са и работещите в общинското предприятие.

От встъпването си в длъжност след местните избори миналата година новият кмет на община Каварна Елена Балтаджиева предупреждава, че финансовото състояние на общината не е добро.

Според нея завареното лошо финансово състояние затруднява работата на новия кметски екип. Същото твърдение е посочено и в проектобюджета на морската община за 2020 година.

Неведнъж сметките на Община Каварна са били запорирани заради неизплатени дългове и през предишния мандат, в който управляваше Нина Ставрева, но по думите на служители в общинската администрация до забавяне на изплащането на заплатите им досега никога не се е стигало. За страх и реваншизъм в управлението говори и друг служител в общината. Става дума за забавени заплати на общинските служители за два месеца, а в общинското предприятие „Чиракман“ за три.

Новият кмет на общината Елена Балтаджиева признава, че има забавяне в изплащането на трудовите възнаграждения.

Финансовото състояние на общината не е стабилно, има задължения, казва още Балтаджиева. Според нея евентуални съкращения в администрацията за оптимизиране на дейността са неминуеми.

Още за проблемитев Каварна чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна