Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Научно-образователният фестивал „Намереното поколение“ - през уикенда в НДК

От 24 до 26 януари В НДК ще се проведе научно-образователния фестивал „Намереното поколение“. Организатор е сдружение „Апетит за образование чрез практика“. 

Ще се включат специалисти от различни области - учени, изследователи, хора от бизнес и предприемаческите среди, частни и държавни училища. Участват над 70 организации. Очаква се да пристигнат деца над 40 училища от цялата страна.

Фестивалът е с научно-практическа насоченост. Практически уроци, нагледни демонстрации в работилници и лаборатории, лекционен модул, дискусии да иновативни образователни модели – така са замислени някои от предстоящите събития.

Намереното поколение са младите, любопитните, талантливите деца навсякъде около нас, каза в предаването „Хоризонт до обед“ Георги Иванов – „Апетит за образование чрез практика“.

„Една правилна стъпка в образованието и това поколение ще ни изведе към ново, по-светло и перспективно бъдеще“, оптимист е Георги Иванов. Той изтъкна присъствието на форума на ръководители на олимпийските отбори, които въпреки средата са намерили начини да постигат уникални резултати на световно ниво и да вдъхновяват учениците.

Георги Иванов прогнозира, че ангажирането на Министерството на образованието да приобщава иновативни практики в обучението ще бъде дълъг процес. „Това е една от мисиите, които сме си поставили.“

Практическият модул в научно-образователния фестивал е посветен на роботиката, IT технологиите, природните науки. Практическият подход ангажира повече сетива, убедени са организаторите на фестивала.

„Освен да гледаме, да слушаме, ние можем да пипнем, да направим нещо, което оставя със сигурност по-трайна следа и придобива съвсем друго значение“, изтъкна Георги Иванов. Като добър пример той посочи Корпуса за бързо гърмене и работата на екипа му с училища и лаборатории, с деца и възрастни, защото по думите му химията, която е навсякъде около нас, е еднакво интересна за всички, когато се докоснат до нея практически.

Учителката от село Сатовча Райка Славчева ще бъде един от гостите на фестивала, за да сподели как, когато имаш желание да учиш повече и да бъдеш добър в професията си, системата не може да те ограничи.

Химикът от „Корпуса бързо реагиране“ към Софийския университет Наско Стаменов знае колко често се губи връзката между реалността и изписаното на дъската в класната стая. „Примерно ако някой си е направил яйчица за закуска и е видял как покафеняват крайчетата им – то той е направил органичен синтез, протеините от яйцата са реагирали със захарите“, разказа той пред "Хоризонт".

Още по темата слушайте в звуковия файл.
Снимки от предишното издание на фестивала: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна