Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В община Велики Преслав без лични асистенти са останали близо 150 души

Стотици хора с увреждания останаха без социални услуги в домашна среда. В една от малките общини от Североизточна България - Велики Преслав, от Нова година без лични асистенти  и домашни помощници са близо 150 души.

98-годишната Мария Кулева е без социален асистент от Нова година

„Не мога да се самообслужвам - нито на магазин мога да отида, нито нещо да си свърша, пари да си изтегля… Не мога от вратата на апартамента нататък, краката ми са много зле“

Мария Бонева - старши специалист по социална политика в община Велики Преслав, поясни:

„Обещанията от социалното министерство са, че, евентуално, в началото на месец март е възможно да си осигури финансиране и, съответно, ние веднага ще реагираме, ще сключим трудовите договори и хората отново ще имат възможност да си получават тези така необходими услуги, защото, за съжаление, особено по селата, хората нямат близки, които да се грижат за тях и имат голяма нужда от тази“.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова обеща в интервю за "Хоризонт", че до дни ще стане ясно какъв ще е обхватът на програмата за социалните асистенти и колко от 13-те хиляди  останали без аситентска грижа отново ще получат услугата от март.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна