Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалното министерство търси решение за възрастните, нуждаещи се от личен асистент

Дават още една възможност на общините да кандидатстват с проекти за патронажна грижа, има неусвоен ресурс

Зорница Русинова
Снимка: БГНЕС

Близо 13 хиляди болни и възрастни хора няма да получат подкрепа от личен асистент през първите два месеца на годината. По Закона за личната помощ хората с увреждания, които са с право на чужда помощ, трябва да получат асистентска подкрепа след оценка на индивидуалните им потребности. От действието на закона до края на 2020 година са изключени нуждаещите се, на които ТЕЛК/НЕЛК не им е определил ползването на асистенти, като и тези, които нямат експертно решение.

"За нас най-важно е да намерим решение за всеки един човек, който има необходимост от такъв тип услуга. За съжаление правният вакуум, който се случи заради приетия под натиск Закон за личната помощ ни изправи пред подобно предизвикателство, както отлагането на Закона за социалните услуги, защото Министерството на труда и социалната политика повече от 10 години, от 2007 година насам, изпълнява много успешно заедно с общините много инициативи - над 100 хиляди човека са минали през такъв тип услуги", коментира в предаването "Хоризонт до обед" заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

"Но за нас трайното решение на асистентската подкрепа е с влизането на Закона за социалните услуги, разработването на стандарт за такъв тип държавно делегирана дейност. И от началото на следващата година се надявам това да бъде факт", допълни Русинова.

Тя увери, че с бързи темпове се търси решение да получат подпомагане и хората, които не могат да ползват личен асистент

Най-тежко е състоянието на 6 хиляди души, които не могат да получат лична помощ.

"Същевременно виждаме, че от влизането в сила на Закона за личната помощ доста нараства и броят на хората, които се ползват от този закон. От септември, бройката им беше около 5 хиляди човека миналата година, в момента са близо 20 хиляди", съобщи Зорница Русинова. 

Социалното министерство разчита на подкрепа от общините, които имат проекти за патронажна грижа.

Работна група подготвя предложения до министъра на труда и социалната политика. "Съвсем скоро ще може да стартира тази програма. Тя ще обхваща хората, които по Закона за личната помощ нямат възможност да ползват лични асистенти. За нас е важно трайно да решим проблема, а не ад хок с ежегодни програми", изтъкна заместник-министърът.

Част от общините не са подали проекти за схемата за патронажна грижа по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

"За момента в 157 общини се изпълняват проекти за патронажна грижа. Около 13 хиляди човека получават ежедневно до 2 часа на ден подкрепа от болногледач, от здравен асистент или от медицинска сестра. За момента има неусвоен финансов ресурс от почти 15 милиона", изтъкна Зорница Русинова. 

През март отново ще бъде отворена процедурата за всички общини, които не са кандидатствали. "Да могат да разработят своите проекти. Ще ще се опитваме да надграждаме тези проекти, защото пътят ни оттук нататък по отношение на грижата за възрастни хора, за хора с увреждания, ние да създаваме все повече т. нар. интегрирани здравно-социални услуги, където социалната работа, личният, домашният асистент, социалният асистент добре си взаимодействат със системата на здравеопазването".

Зорница Русинова заяви, че е потресена от сигнала за насилие върху възрастни в Центъра за настаняване от семеен тип на хора с деменция в Пловдив. Инспекторатът на Агенцията за социално подпомагане проверява случая.

"Не може да се толерира такова отношение и не ми се иска такъв тип случаи, в които има лоша грижа за хората, да компрометират въобще идеята за социално-здравните услуги", коментира Русинова.

Голямата реформа в тази сфера предстои с влизане в сила на новия Закон за социалните услуги, подчерта тя. "Неслучайно в този закон е предвидена отделна агенция, която ще гарантира качеството по аналогия на медицинския одит".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това..

публикувано на 23.04.24 в 09:11