Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конгресмени излагат доводите си в процеса по импийчмънт на Тръмп

| обновено на 23.01.20 в 08:13
Адам Шиф - водещият „импийчмънт мениджър“
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отговорните лица от Камарата на представителите или т.нар. "импийчмънт мениджъри" започнаха представяне на доводите си срещу президента Доналд Тръмп. Те могат да използват 24 часа в продължение на три дни да направят това. С такова време разполагат и защитниците на Тръмп.

Изказванията се провеждат по правила, които бяха гласувани по време на сесия-маратон, започнала във вторник следобед и продължила до малките часове в сряда. Тогава републиканското мнозинство в Сената отхвърли опитите на демократите за призоваване на свидетели и изискване на допълнителни документи.

За демократите тези елементи са ключови факти за отговора на въпроса дали президентът е злоупотребил с власт, когато е поискал от Украйна разследване на политически опонент.

Според гласуваните правила решения за призоваване на свидетели ще се вземат след изслушването на презентациите и задаването на въпроси в писмена форма от сенаторите към двете страни.

На Тръмп са повдигнати две обвинения - за злоупотреба с власт и за възпиране работата на Конгреса.

Президентът отрича обвиненията и описва процеса по импйчмънт като „лов на вещици“.

Ново проучване на изследователския център “Пю“, цитирано от “Вашингтон Поуст“ показва, че все още няма недвусмислен обществен натиск за сваляне на президента от длъжност.

63% от американците са на мнение, че Тръмп определено или може би е действал незаконно като президент, но 51% от допитаните казват, че трябва да бъде свален от поста.

В центъра на процедурата са обвиненията, че през лятото Тръмп е потърсил помощ от Украйна за преизбирането си, както и за обструкция на Конгреса.

Президентът настоява, че не е прекрачвал правилата и описва процеса като лов на вещици.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна