Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли нови избори за кмет на Благоевград

Румен Томов
Снимка: БГНЕС

Ще има ли нови избори за кмет на Благоевград? Това е най-коментираната тема в областния център след вчерашното решение на Административния съд. Той отхвърли решението на Общинската избирателна комисия и прие, че има нарушение на Закона за местното самоуправление и местната администрация, даващо основание за прекратяване на правомощията на кмета Румен Томов. 

Местните избори в Благоевград бяха знакови. Първо, защото отдавна не се беше случвало да има толкова мераклии за кметското място - 13 кандидати, от които един отпадна още преди старта. И второ, защото припомниха на големите политически играчи, че личността на кмета е по-важна от силата на партията. Кметът на ГЕРБ Атанас Камбитов, който два мандата управлява Благоевград, успя да предизвика огромно неодобрение не само сред опозицията, но и сред своите. Това създаде мощен фронт срещу него на втория тур. Обединението зад Румен Томов, който беше подкрепен от БСП и други, беше припознат от всички, освен от ГЕРБ. Зад него застанаха още шестима кандидати за кметове. И така дойде вятърът на промяната. Всяка подкрепа обаче си има цена. Тази истина беше потвърдена в ОбС. Пет пъти се проваля изборът на председател в местния парламент. В крайна сметка лидерът на "Зелените" Андон Тодоров, който беше с трети резултат на кметския вот, спечели председателското място. И точно тогава бившият кмет Атанас Камбитов подаде жалба в ОИК. В сигнала си той твърдеше, че Румен Томов е нарушил закона, защото не е заличил своето ЕТ и себе си като собственик на фирмата в законоустановения едномесечен срок. От справката в Търговския регистър и Агенцията по вписванията е видно, че той е прехвърлил фирмата си, но към 5-и декември процедурата по заличаването и отписването му не е била приключила. 

На извънредно заседание ОИК разгледа всички документи и гласува с мнозинство - няма основание за прекратяване на правомощията на кмета. Последва незабавно обжалване в съда. Четири партии внесоха жалби срещу решението на ОИК - ГЕРБ и още ПП МИР, "Нова алтернатива" и "Свобода". Решението на съда излезе вчера, в късния следобед. Според него Румен Томов е нарушил закона. Ако и ВАС потвърди това ОИК ще трябва да вземе решение за предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на Благоевград. Изненадата е, че сред жалбоподателите беше и кандидат-кмет, който подкрепи публично Румен Томов. Затова потърсих за коментар адвокат Албина Анева от ПП МИР:

"Намирам решението на съда за правилно и коректно. ... Между двата тура подкрепих г-н Томов, защото е пословична дейността ми срещу бившия кмет на Благоевград г-н Камбитов". Тя заяви, че категорично няма да се кандидатира за кмет на града при едни нови избори.  

Защитата на Румен Томов ще обжалва това решение. Адвокат Милана Кривачка е категорична, че нарушение с прекратяване на търговската дейност няма. Тя видя нарушение от страна на жалбоподателите.

Същата тази опозиция на Камбитов, в последната година от втория му мандат, подаде аналогичен сигнал до съда. С твърдението, че за определен период от време той е бил едноличен собственик и управител на търговско дружество и е разпределил дивиденти. Това беше видно и от справката в ТР. Тогава ОИК също не прекрати правомощията му като кмет, а той заведе дело за клевета, с твърдението, че става дума за техническа грешка и фалшифициране на подписа му. Окръжният съд обаче беше категоричен, че това си е неговият подпис и неговата воля като управител на дружеството. Само че когато излезе решението, Камбитов вече не беше кмет.

Сега "горещият картоф" с правомощията на кмета на Благоевград е в ръцете на ВАС. Местната власт е в патова ситуация, а политическите партии в Благоевград се готвят за нови избори.

Репортаж на кореспондента ни Кети Тренчева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени