Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристическият бизнес в Банско няма да протестира с жълти жилетки

Снимка: БТА

Хиляди любители на белите спортове изпълниха трибуната на Бъндеришка поляна, за да наблюдават аткраткивното спускане на най- добрите жени в ските. Перфектна писта, силно състезание, изключителна публика и чудесно време, беше краткият коментар на организаторите. 

Над 1000 специалисти и доброволци се включиха в подготовката, а в курорта бяха командировани допълнително служители на МВР, които да гарантират безопасността и обществения ред. 

Въпреки, че някои от големите хотели в Банско са запълнени на сто процента за дните на състезанието и е забележим ръста на туристите от Турция, данните за януари са близки до тези от миналата година, която беше с отрицателен ръст, призна кметът на курорта Иван Кадев.

Това потвърдиха и от Съюза на туристическия бизнес, които се присъединиха към символичния протест на бранша утре, но няма да обличат жълти жилетки. Зорка Тумбакиева обяви:

„В момента сме център на световна купа, която се излъчва в целия свят. Решихме, че няма да обличаме жълти жилетки, за да не повлияем зле на имиджа на града, но ние сме абсолютно съпричастни с това, което се случва в страната. Това са и нашите искания. Сезонът в Банско не върви добре. Причините са много“.

Местната власт отново повдига въпроса за необходимостта от втора кабинкова линия, не само заради тежките рецидиви от километричните опашки, но и заради екологията в планината:

„От 13 до 23 януари, в ски зоната са се качили над 18 000 автомобила. Представете си за каква екология и чистота на въздуха говорим“, каза кметът Иван Кадев и подчерта, че конфронтацията през последните години е довела само до загубено време и излишно напрежение, заяви кметът:


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени