Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мария Габриел откри в София фестивала "Намереното поколение"

Снимка: БТА

Мария Габриел, еврокомисар за иновациите, научните изследвания, образованието, културата и младежта, откри в София Националния научно-образователен фестивал "Намереното поколение", съобщиха от офиса на еврокомисарката.

"Науката ни позволява да осъзнаем света около нас, но и самите ние да бъдем създатели. Затова образованието в сферата на науката, технологиите, инженерството и математиката, или както го наричаме още STEM образование, ще играе все по-голяма роля", каза при откриването на форума Мария Габриел, цитирана от БТА. 

От общите ни усилия заедно с учители, ментори, научни изследователи и индустрия зависи да свържем Европейското научноизследователско пространство с Европейското пространство на образование, за да изградим нова Стратегия на знанието, заяви еврокомисарката.

Във форума участват преподаватели и ученици от цяла България, ръководителите на олимпийските ни отбори, учени от Българската академия на науките, университетски преподаватели, професионалисти и организации, които съвместно работят за превръщането на образованието от базирано на теория в практическо.

За насърчаване на STEM образованието, Европейската комисия и държавите членки предприемат редица мерки. Ключови сред тях са Коалицията на националните STEM платформи, в която членува и България, както и програма "Еразъм+", ориентирана към инициативи за насърчаване на иновативни и интердисциплинарни подходи на преподаване. На европейско равнище се изпълнява инициативата "Нощ на европейските изследователи", която показва човешкото лице на науката и може да насърчи младите хора да изберат научна кариера, посочила комисар Габриел.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от