Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станишев не очаква успех на вота на недоверие срещу правителството

Сергей Станишев
Снимка: БГНЕС

Лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев не очаква успех на вота на недоверие на правителството, който БСП иска с мотива „провал на управлението в сектора „Околна среда и води“.

Разискванията по вота се проведоха в петък, а гласуването ще бъде идната сряда.

Според Станишев критиките от различни посоки към управлението на страната не означават мнозинство в подкрепа на вота.

„Ако погледнем математическия сбор на тези политически сили, които се обявяват за критични и опозиционни в своето поведение, би трябвало да мине. Но реалността в българския парламент и в нашия политически живот е доста по-различна“, каза Станишев в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

Той критикува остро ръководството на БСП, което според него е пропуснало шансовете да спечели европейските и местните избори миналата година.

За водната криза

„Мисля, че това е общественото мнение в преобладаваща си част. Мисля, че близо две трети от българите смятат, че проблемът не е в природата, в малкото валежи през миналата година. Защото не е имало специфична голяма суша, за която всички да са наясно. Проблемът е управленски. И затова вота на недоверие от страна на опозицията е естествено политическо поведение. Бих казал дори, че ако опозицията не беше поискала вот, нямаше да бъде на мястото си, да изпълнява тази обществена функция, с която е натоварена“, каза Станишев.

Предложи ли БСП алтернативен план

„Това е въпрос, над който ние в БСП трябва да се замислим много сериозно. Очевидно е, че хората ги вълнува, и съвсем естествено, най-вече от това да се реши проблемът. Но един парламентарен вот е и възможност да се поставят по-принципно въпросите“, посочи още лидерът на ПЕС.

Интервюта на Диана Янкулова със Сергей Станишев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени