Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лабораторни анализи ще търсят вредни вещества в река Чая

Лабораторни анализи ще търсят вредни вещества в Чая, след като експерти провериха сигнала за мъртва риба в реката в неделя около 15 часа.  

Група от РИОСВ - Смолян,  Регионалнара лаборатория – Смолян,  Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ и представители на община Лъки са установили, че мъртвите екземпляри са от вида черна мряна, които са в различен стадий на разлагане. 

При направения оглед не са установени мирис, пяна или промяна в цвета на водата. След проверка на река Юговска, която е приток на Чая, не са открити други мъртви риби. На място са взети водни проби, като направените полеви анализи за електропроводимост, активна реакция (pH) и разтворен кислород са в норма.

За да се установи причината за замърсяването, в лабораторни условия ще бъде направен допълнителен анализ за наличие на вредни вещества, сред които желязо, манган, цинк, мед, кадмий, олово и цианиди свободни.

В района няма промишлени предприятия или други източници генериращи замърсявания, уточняват от Министерството на околната среда и водите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени