Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ВиК мрежата на София може да понесе допълнително натоварване

| обновено на 27.01.20 в 15:50
Снимка: Добромил Цветков

От фирма "Софийска вода" увериха, че ВиК мрежата на София е в състояние да понесе планираните допълнителни 300 литра в секунда за Перник. Уверението беше дадено пред кмета Йорданка Фандъкова в контролния център на компанията в Бистрица. 

Проверката беше предизвикана от опасения дали водопреносната мрежа на София ще издържи на допълнително натоварване след идеята на правителството вода за Перник да се доведе от водосбора на язовир "Белмекен"и от язовир "Бели Искър", през Рилския водопровод до язовир "Мало Бучино" и оттам по новоизграден водопровод до Перник.

Миналата седмица са направени тестове, при които от нормалните 100 л. в секунда по водопровода са пуснати до 420 л. в секунда, каза изпълнителният директор на "Софийска вода"  Васил Тренев:

"Убедени сме, че можем да го преведем това водно количество и да го дадем на Перник, без по никакъв начин да застрашим водоснабдяването на София".

Ръководството на "Софийска вода" ще докладва всяка седмица за количеството вода и състоянието на мрежата на инженерната комисия в Общинския съвет,  каза Йорданка Фандъкова:

"Няма опасност от това, София да остане без вода заради количествата на водата в язовир "Бели Искър".

Очаква се утре СОС да гласува решението за подаването на вода за Перник през мрежата на София.
 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Ателие за мартеници в РИМ-Смолян

публикувано на 17.02.20 в 08:40