Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как България да спечели битката за своите таланти

Евгени Ангелов, Кирил Петков, Нина Цанева и Нанси Шилър
Снимка: Здравко Петров

Как страната ни да спечели битката за талантите си – или кой и как работи за връщането на талантливите млади хора в България? Колко добри начини за завръщане има в България и кой е най-добрият от тях? Как да задържим талантите у нас? Каква е ролята на работодателските организации?

Нанси Шилър – президент на Фондация "Америка за България", Евгени Ангелов – председател на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране, и Кирил Петков – предприемач, производител на пробиотици и създател на Центъра за приложни изследвания и иновации към СУ "Св. Кл. Охридски", гостуват на "Нашият ден" и споделят своя опит. Една инициатива обединява гостите – Проектът Return ("Завръщане") от 2019 г., реализиран с тяхно участие в САЩ, в градовете Сан Франциско, Лос Анджелис и Сиатъл, една инициатива, която има за цел да създаде мост между българите в чужбина и в България.

Ето какво сподели Нанси Шилър за подкрепата на инициативата от фондация „Америка за България“ и за причините да се включат в нея: 

"Опитваме се да включим диаспората и да ги включим в положителните процеси и дейности, които правим тук в България. Това не означава непременно изцяло да се върнат в страната. Ние видяхме какво прави Българската асоциация за дялов и рисков капитал в чужбина, опитвайки се да привлече инвестиции сред българската диаспора в Европа. Но решихме, че може да се направи още – да разширим инициативата и да ги подкрепим. Българите в чужбина биха могли да участват не само чрез инвестиции, но и да участват в различни каузи – благотворителност и др. Има много различни начини, чрез които българите биха могли да се свържат или завърнат към родината."

Според Евгени Ангелов има голям смисъл да се разказват възможните истории на успеха в България, които мотивират сънародниците ни, живеещи извън страната:

"Тези инициативи започнаха първоначално неформално – с годините се надгражда. Видяхме, че има огромна нужда българите, които не са в България, да чуят хубавото, което тук се случва. Преекспонират се негативните страни на България, а реалността е, че, особено в частната сфера, се случват суперположителни неща. Нашата амбиция беше да споделим хубавите неща. Виждаме, че дори не е единствено въпрос на помощ, а и на принадлежност. Има голям резонанс от общността – да чуят, да се срещнат с предприемачите и да споделят техния личен опит."

Кирил Петков направи конкретно предложение как да бъдат подкрепени и мотивирани да се завърнат в страната ни талантливите млади българи, учещи в световните топуниверситети:

"Аз бях позитивно изненадан от събитията. Не само че организацията беше страхотна. Това е вече второто поколение – те са образовани, те са успешни и не са разочаровани от родината си като първото поколение мигранти, и искат да са съпричастни. Не е задължително тези българи да се завръщат – те могат да работят за България, където са. И това е страхотен актив!"

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

Христина Нинова – превод в ефир.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!