Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Борисов: Няма да се покачват цените при влизането в еврозоната

Няма да има промяна във фиксирания курс на лева към еврото, увери управителят на БНБ

| обновено на 28.01.20 в 14:06
Днес 28 януари се провежда 4-та годишна среща на бизнеса с правителството.
Снимка: БГНЕС

Премиерът Борисов подчерта, че няма да има покачване на цените при влизането на България в еврозоната, а до тогава - няма да има промяна на валутния курс на лева спрямо еврото. Коментарът Борисов направи по време на конференцията „Бизнесът и правителството”.

Думите му бяха подкрепени от финансовия министър Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев.

Обясненията им дойдоха заради законови промени, с които се премахва записът на точния курс на лева към еврото от валутния закон.

Те се налагат заради синхронизирането с европейското законодателство и практически представляват последната юридическа пречка пред влизането ни в обменно - курсовия механизъм ERM II, известен като „чакалнята за еврозоната”, поясни управителят на Централната банка.

Курсът на лева към еврото остава без промяна

До края на април се очаква България да се присъедини към обменно-курсовия механизъм ERM II, известен у нас като чакалнята за еврозоната, потвърди финансовият министър Владислав Горанов:

"България ще влезе с този курс. Бордът ще отпадне, когато левът бъде заменен от еврото".

"За България е важно да влезе в Еврозоната, защото ще бъде част от вземащите решения държави", допълни премиерът Бойко Борисов:

"Няма да се повишават цените. Ще влизаме там в този курс, който е днес и няма да пада Валутният борд".

Заради внесена от ГЕРБ промяна във валутния закон, с която отпада числото 1,95583 лева за едно евро, се появиха опасения, че курсът може да бъде променен. Това може да бъде поискано от държава в механизма, тоест от еврозоната или Дания:

"Дори да има такова искане, то няма как да се реализира, тъй като решенията в рамките на валутния механизъм се взимат с консенсус, а този консенсус включва два гласа от България - този на министъра на финансите и на управителя на Централната банка", категоричен бе управителят на БНБ Димитър Радев.

България - сред най-засегнатите от "Зеления пакт" на ЕС

Страната ни е сред най-засегнатите от "Зеления пакт" на Европейската комисия, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов. Само в енергетиката, затварянето на въглищните централи ще ни струва 20 млрд, коментира министър-председателят:

"Казват, че в един момент, ако трябва да се затворят въглищните централи, за да се премине на друг тип енергия, за да компенсираме тези 60%, трябват толкова пари. Затова ние казваме 10-15-20 години трябват".

Перспективите пред глобалната икономика и рисковете за България - това е темата на 14-ата годишна среща на бизнеса с правителството.

Участниците в програмата на форума отговорят на въпросите какви биха били последствията за България от глобалното забавяне на икономиката и как биха могли да бъдат избегнати рисковете пред бизнеса у нас.

Според анализаторите миналата година е регистриран най-ниският глобален икономически растеж от началото на десетилетието, като активността в производството и инвестициите намаляват значително вследствие на влошените търговски отношения между САЩ и Китай, неяснотите около Брекзит и слабия икономически растеж на страните от еврозоната.

Представителите на правителството се срещат с икономически експерти, с повече от 350 собственици и мениджъри на най-големите компании в страната, тези с общ оборот от 1 млрд. и половина евро.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от