Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Българи във Великобритания разпродават покъщнина и коли

До 31 декември е в сила преходен период, в който сънародниците ни трябва да уредят статута си

Обратното броене е в ход. На 31 януари вечерта Великобритания ще напусне Европейския съюз.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сред българите в Лондон не се наблюдават притеснения във връзка с предстоящото на 31 януари излизане на Великобритания от Европейския съюз. Това каза в предаването „Преди всички“ сънародникът ни Струмен Паунов, който живeе във Великобритания от 16 години и има консултантска фирма там.

„Надяваме се всичките ни права да бъдат запазени, както е записано във всички споразумения между напускащата страна Великобритания и останалата част от Европейския съюз. В един развод няма как нещата да бъдат приятни и за двете страни. Всеки развод е неудобство и за двете страни“, коментира Паунов.

„За нас е важно, че засега до 31 декември има преходен период, който може да бъде използван от всеки да си уреда статута – да реши остава ли или си тръгва, да реши дали да дойде да учи в Англия. Трябва да се използва максимално този преходен период. Оттам нататък в резултат на преговорите ще видим дали ще бъдат въведени на 1 януари веднага визи или ще има продължение на преходния период. Това няма кой да го каже в момента“, посочи още Струмен Паунов.

Струмен Паунов е част от екипа на платформата „БГ Медия Лондон“, поддържаща 9 сайта към 20 Фейсбук групи и 13 страници.

„Напоследък, от два-три месеца забелязвам, че българите предлагат, разпродават покъщнина плюс коли, което значи, че голяма част от тях си тръгват. Освен това говорим с компании, които пренасят стоки на българите между Великобритания и България – тировете са доволно пълни. Има все пак и някакво движение към България. Не можем да кажем, че няма хора, които си тръгват“, разказа той пред "Хоризонт".

Какви са притесненията на сънародниците ни на Острова? Струмен Паунов откроява криминогенната обстановка, покачващата се инфлация и растящите наеми. Според него най-засегнати и уязвими от процесите на Острова ще бъдат българите, заети в почистващия бранш. 

Още информация по темата чуйте в звуковите файлове. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от