Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Еърбъс" постигна споразумение по отношение на разследване на компанията за корупция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Еърбъс" (Airbus) заяви във вторник, че европейският самолетостроителен гигант е постигнало принципно споразумение с френските, британските и американските оторизирани органи по отношение на техни разследвания по обвинения в подкуп и корупция.

"Еърбъс" беше разследван от френските и британските власти заради съмнения за корупция при продажбите на джетове в рамките на последното десетилетие. Европейският самолетостроител също така се оказа изправен пред разследвания от страна на САЩ за съмнения за нарушения на контрола върху износа.

Компанията обяви, че споразуменията се сключват и в контекста на спазването на Американските регулации за международен трафик на оръжие, като те подлежат на одобрение от френския, британския и американските съдилища и от съответните регулаторни органи.

По юридически причини "Еърбъс" посочи, че не е позволено да коментира подробностите от своите дискусии с оторизираните власти, които включваха Националната финансова прокуратура на Франция, Бюрото за тежки измами в Обединеното кралство и съответните американски власти, включително и каква сума ще бъде платена по постигнатите споразумение.

Според по-ранни медийни съобщения, "Еърбъс" ще успее да се споразумее след преговори, продължили четири години, и може да плати глоби за общо до 3 млрд. евро (3,3 млрд. щатски долара), което ще се окаже едно от най-големите по размер споразумения от този вид.

Освен това тези споразумения ще помогнат на компанията да избегне наказателни обвинения в замяна на основен ремонт на досегашните практики и на налагане на глоби. "Еърбъс" вече направи промени в своя управителен съвет и по отношение на процедурите за сключване на сделки.

Акциите на Airbus поскъпват с около 1% на парижката фондова борса, но след първоначален ръст с близо 2 на сто.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени