Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата пусна доказателства за вероятна съпричастност на президента към престъпление

В записи се обсъждала проверка на Антикорупционната комисия, свързана с президентската съпруга Десислава Радева

| обновено на 28.01.20 в 19:10

Прокуратурата разпространи записи, за които твърди, че уличават президента Румен Радев в престъпление. От прессекретариата на държавния глава отказаха коментар.

От държавното обвинение уточняват, че данните за вероятна съпричастност на президента към престъпна дейност са мотивирали Обвинител номер едно да поиска от Конституционния съд да каже докъде се простира имунитета на държавния глава, става ясно от прессъобщение на прокуратурата.

Публикуваните от прокуратурата записи от специални разузнавателни средства са от разследване срещу началника на Военно-въздушни сили генерал-майор Цанко Стойков. От екипа на Иван Гешев обясняват огласяването на данни от досъдебното производство с призива по-рано днес на президента към главния прокурор да обясни мотивите си за питането към Конституционния съд, но и с високия обществен и медиен интерес.

Три са записите, разпространени от прокуратурата. Те са част от разследване на Специализираната прокуратурата, водено от спецпрокуратурата в периода май 2017 до настоящия момент, срещу командира на ВВС Цанко Стойков по обвинение за престъпен сговор.

Разпространите доказателства са по дело срещу командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

По отношение на Стойков са били приложени специални разузнавателни средства, използвани от ДАНС.

На записите ген. Стойков обсъжда с трима мъже проверката на Антикорупционната комисия за конфликт на интереси на Румен Радев заради назначаването на Десислава Радева през 2014 година за пиар на ръководената тогава от държавния глава военна авиация.

Според държавното обвинение в разговорите се съдържат данни за укриване на документи, за да бъде осуетена проверката, която приключи миналия август, без да открие нарушения.

На един от записите събеседник на ген. Цанко Стойков е мъж, за когото от прокуратурата уточняват, че е вероятно президентът Румен Радев. Записът е от 23 април 2019 година и на него Стойков му казва, че от командването на ВВС са били поискани документи във връзка са назначаването на Десислава Радева за пиар през 2014 г:

„Митко и Христозов да ме държат в течение. Това са абсолютни простотии. Знам ги отдавна“, казва мъжът, за който се смята, че е Румен Радев.

„Смятай, че тук това като отговор ще гледаме да го изчистим“, отговаря ген. Стойков.

„Може отговорът да го видим тук, защото Христозов е изнамерил всички документи“, посочва мъжът.

„За какво да даваме обяснение, бе? Ненужната информация въобще няма да я пращаме“, казва ген. Стойков.

„Добре, хайде ще се обадим на  Митко, за да стиковате нещата“, отвръща мъжът.

Въз основа на записите и други доказателства миналата седмица наблюдаващите прокурори са преценили, че има данни и доказателства „за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност на  президента. Спрели са делото на 23 януари заради имунитета му и са сезирали за казуса главния прокурор.

Това е и причината за изненадващото до днес решение на главния прокурор да поиска от Конституционния съд да каже какво се случва при наличието на данни за извършено престъпление от държавния глава.

По-рано днес главният прокурор Иван Гешев заяви, че заради конкретно досъдебно производство се е стигнало до искането му Конституционният съд да разтълкува текстовете в основния закон, свързани с имунитета на президента и вицепрезидента.

Без коментар от президентството

Прессекретариатът на държавния глава няма как да коментира съдържанието на записи, направени чрез СРС и разпространени от прокуратурата, нито да потвърди  твърденията за естеството на разговорите, тяхната автентичност и достоверност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени