Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПАСЕ ще следи ситуацията с върховенството на закона в Полша

Снимка: orer.eu

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) гласува вчера да започне процедура на мониторинг на Полша по отношение на върховенството на закона, предаде ДПА, цитирана от БТА. Агенцията отбелязва, че за първи път такава процедура се открива срещу страна членка на ЕС.

Така Полша се присъедини към още десет страни членки на Съвета на Европа, които са под пълен мониторинг на европейската организация. Докладчици на ПАСЕ ще посещават редовно Полша и периодично ще оценяват дали тя спазва своите задължения и обещания.

Съдебните реформи, извършени през последните години от управляващата полска консервативна партия „Право и справедливост“ (ПиС) в много отношения са в разрез с европейските норми и стандарти и представляват опит да се постави съдебната система под политическия контрол на изпълнителната власт, се казва в приетата резолюция. В нея се казва, че Полша трябва спешно да раздели постовете на главния прокурор и министър на правосъдието, да реформира Националния съдебен съвет, чиито членове сега се избират преобладаващо от политици, а не от съдии, и да спазва неотдавнашните решения на Върховния си съд, които отхвърлят някои от наложените от ПиС реформи. Изразява се също съжаление от „злоупотребата с налагане на дисциплинарни наказания на съдии и прокурори“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна