Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Игра на магия с Деяна Драгоева

БНР Новини
Снимка: viacivic.org

„Вкусът на магията“ е приказно фентъзи от ново поколение. През 90-те, когато романите на Тери Пратчет започнаха да излизат у нас, българските автори, които пишеха в жанра, го правеха под псевдоним. Фантастичните сюжети, потопени в условна реалност, не биваха подписвани с българско име. Оттогава мина много време. 

Днес Деяна Драгоева, позната като сценарист и съавтор, "тайното перо" и автор в сянка зад различни проекти, "проговаря" със собствения си глас. 

Дебютният й роман „Вкусът на магията“ е адресиран както към детската, така и към зрялата публика: тя е "за малки, които търсят накъде ще се усуче пътят им, и за големи, заседнали край езерото на забравата, които не помнят как да се върнат при себе си."

Романът развива идеята за слепотата, която често ни пречи да видим нещо друго, освен тъмнина. Това е история за суетата, фокусирала погледа ни единствено върху самите нас. История за краткостта на живота, безкраен в дните, в които е раздробен. За приятелството, силата на което кара всяка армия да бие с едно сърце."

Деяна Драгоева е сценарист, писател, редактор. Тя е доктор в направление „Обществени комуникации и информационни науки“ към Факултет по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“. Повече от 18 години работи като сценарист на тв предавания, документални филми, сериали, рекламни и информационни клипове, образователни формати и др. 

Съавтор е на романа „Алкохол“ (2010), написан съвместно с Калин Терзийски. 

„Вкусът на магията“ е първият ѝ самостоятелен роман. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна