Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Пукльовците" - нов подход за обучение в екипна работа

Един интересен проект привлече вниманието на Радио София наскоро. Той се нарича "Пукльовците". Създаден е от доктор по информатика и илюстраторка на детски книги. В същността си това са дигитални образователни игри, които помагат на децата да се научат да работят в екип. Те се играят в училище, на таблет, в отбори и са базирани на учебния материал по математика и български език от 1-и до 4-и клас.

Заедно с героите в играта децата решават различни екологични проблеми, свързани с теми като като замърсяването на въздуха, разделното събиране на отпадъци, толерантността. По този начин децата се учат да им „пука“ за другите и за света около тях. Затова и проектът се нарича "пукльовците", но и защото героите, в старанието си да решат въпросния казус, в даден момент се "пукат".

Зад тези игри стои много сериозна разработка със съдействието на специалисти по начална педагогика от Софийския университет.

Предстоят все повече състезания между училищата, в които Пукльовците помагат на децата да се учат да работят в екип, разказа един от създателите на проекта - Ставрос Ставру.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.