Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прецизират текстове на промени във валутния закон

Целта е да стане недвусмислено ясно, че ще се запази валутният курс към еврото до влизането в еврозоната

Финансовият министър Владислав Горанов каза, че има политически консенсус в парламента за влизане на България в еврозоната.
Снимка: БГНЕС

Управляващите ще прецизират текстове между двете четения на валутния закон, за да бъде недвусмислено ясно, че страната ни ще запази валутния си курс към еврото до влизането на страната ни в еврозоната. Това стана ясно след извънреден председателски съвет в Народното събрание с участието на финансовия министър Владислав Горанов, управителят на Българската народна банка Димитър Радев и представители на всички парламентарни представени сили.

След председателския съвет финансовият министър Горанов беше лаконичен, като обяви, че в парламента има пълен политически консенсус за приемането на България в еврозоната.

„Запознахме колегите от всички парламентарно представени партии с графика и статута на напредъка. Получихме за пореден път потвърждение от всички парламентарно представени партии, че за присъединяването на България към еврозоната има политически консенсус“, каза Горанов.

„Имаме подкрепа и единомислие, че България трябва да се присъедини към еврото с курс 1,95583 – т.е. действащия“, продължи финансовият министър.

Окончателните промени във валутния закон ще бъдат обсъдени утре по време на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Пред „Хоризонт“ зам.-председателят на парламентарната група на „Воля“ Кръстина Таскова обясни, че идеята на извънредния председателски съвет е била да се стигне до общо решение, което да дава ясни гаранции за гражданите и бизнеса, че няма да има промяна на курса лев към евро.

Таскова съобщи и за заявеното от финансовия министър:

„Подготвят промяна в закона, какъвто в момента е внесен и дава възможност за тълкуване и не точно яснота, и утре отново ще коментираме преди заседанието на комисията по бюджет и финанси окончателни текстове, по които се надявам наистина да се постигне консенсус. Защото с темата определено не трябва да се спекулира и да има политически упражнения върху нея, тъй като рискуваме да създадем паника и суматоха“.

От „Воля“ са поискали и допълнителни гаранции от страна на Народното събрание.

„Ние предлагаме в Народното събрание да бъде гласувано решение, с което независимо кой е следващият премиер на България или следващият финансов министър да задължим именно при този курс на еврото към лева сега да влезем в еврозоната“, каза Кръстина Таскова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна