Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ефтим Чакъров: Бизнесът вече не пита защо за авторска музика трябва да се плаща

| обновено на 29.01.20 в 18:40
Изложението СИХРЕ е в Интер Експо центъра
Снимка: Радио София

По отношение на авторските права България е изостанала, но все пак следва тенденциите. След просветителска дейност на различни организации и промени в законовата уредба има не само оптимизъм за/у българските автори на музика, но се виждат и реални стъпки напред.

Това стана ясно в разговора с Ефтим Чакъров, който е композитор и предприемач. Той бе гост в изнесеното ни студио на Радиоприемница на Международното изложение за хотелско, ресторантско, кетъринг и СПА оборудване "СИХРЕ 2020".

Сравнението с Румъния ни поставя 10-20 години назад, беше откровен Ефтим Чакъров. Бизнесът в северната ни съседка вече е обучен, че трябва да плаща за музика. През 2010 година например от отчисления за авторите там са събрани 50 млн. евро. И не само се събират, но и се разпределят. Всъщност, именно акциите по отношение на авторските права в Румъния логично доведоха до пробив на много техни изпълнители и формации в световната поп музика.

„У нас ключовите промени в тази сфера започнаха през 2017 г. След буферен период влязоха в сила през 2018-а – обясни Чакъров. – Една от промените се отнася до възможността и търговска организация да представя авторски права – т.нар. независими дружества за управление на права, не само през Музикаутор и Профон, както дотогава. И съответното дружество вече има право да формира печалба.“

Ефтим Чакъров припомни, че в предишно изложение СИХРЕ (2014) авторите са очаквали да подпишат договори, но се е наложило творците, Музикаутор, Профон и Българската асоциация на музикалните продуценти и продуценти да работят като просветители, да разясняват на бизнеса защо и какво трябва да се прави по закон. Собствениците на търговски обекти в България вече знаят за необходимостта да плащат за ползване на авторска музика, а с промените съществува и алтернатива – на кого да превеждат отчисленията.

Втората ключова промяна в нормативната уредба е свързана с делегиране на контролни функции и на местно ниво, от общински служители. Те могат да съставят актове, да събират пари от глобите, а 50% от събраните средства отиват за бюджета, с който се реализират или подпомагат културни събития.

Чакъров поддържа Фонотека.БГ - платформата, която предлага музика с уредени права за търговските обекти - ресторанти, хотели, барове, кафенета, магазини, спа центрове.

Създаването на подходяща звукова среда изисква усилия и познания – убеден е той. Жанровете в музиката не бива да се подчиняват на някаква йерархия или да се омаловажава „фоновата“, инструментална музика, която често е предпочитана в заведения.


БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.