Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите отново удължиха срока на комисията по казуса „Хоризонт“

Депутатите отново удължиха срока на временната анкетна комисия за прекъсването на програма „Хоризонт“ до 23 февруари. Мотивът е, че в комисията се очакват мониторингови доклади за работата на БНР.

Освен спрения сигнал, се проучват и твърденията за политически натиск върху ръководството и журналисти от Българското национално радио. 

Депутатът от БСП Иван Ченчев уточни, че освен мониторингът за работата на БНР се изчаква и докладът на прокуратурата, който на едно от първите заседания на комисията тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров обеща.

„Тогава обеща прокуратурата да предостави на комисията съответните данни от проверки и от други средства, даже и СРС-та и какво гласят, за да можем конкретно и точно да установим истината и на базата на нея да си направим доклада. Така че това е и другият мотив“, каза той.

Съпартиецът на Ченчев, Антон Кутев упрекна работата на парламента и настоя депутатите да намерят начин да накарат всички държавни органи да работят по-бързо и в срок.

„Има проблем с безкрайно дългите комисии. Създаваме ги за месец, после работят половин година. Да не вземе да се окаже, че сега преди да сме решили проблема с предишния директор на радиото вече имаме нов, защото чувам, че в момента има явни съмнения за това как е избран новият генерален директор на радиото. Да не се окаже, че трябва да правим следващата комисия преди да сме приключили тази, защото това също е въпрос“.

Председателят на временната комисия по казуса „Хоризонт“ Тома Биков от ГЕРБ заяви пред депутатите, че е разговарял с новия главен прокурор Иван Гешев относно доклада на държавното обвинение.

„Попитах дали по отношение на разследването има някакви нови факти и обстоятелства, с които комисията трябва да бъде запозната. От прокуратурата казаха, че към момента нямат нови факти и обстоятелства. Ако тази комисия приключи работата си, има и постоянна комисия за култура и медии, в която главният прокурор би могъл да бъде изслушан, ако има какво да каже“, каза Биков.

Депутатите удължиха и срока на временната комисия за проучване на изнесените в европейски и български медии твърдения за скандалната подкупна схема за придобиване на българско гражданство от чужди граждани с един месец.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна